Internationaal24 nov '22 13:46

'Brussel wacht met miljardensubsidie voor Hongarije'

Auteur: BNR Webredactie

De Hongaarse plannen voor het coronanoodfonds zullen volgende week naar verwachting goedkeuring krijgen van de Europese Commissie, zeggen bronnen tegen Reuters. De miljarden die het land daarbij zou krijgen worden echter niet direct uitgekeerd, daarvoor wil Brussel eerst dat het Oost-Europese land voldoet aan alle eisen van Brussel.

Hongarije had al meerdere keren de kans gekregen om plannen te maken om de rechtsstaat en de democratie te verbeteren in het land, maar keer op keer kon leider Viktor Orbán niet overtuigen met zijn plannen.
Hongarije had al meerdere keren de kans gekregen om plannen te maken om de rechtsstaat en de democratie te verbeteren in het land, maar keer op keer kon leider Viktor Orbán niet overtuigen met zijn plannen. (ANP / SIPA Press France)

In totaal zou Hongarije recht hebben op 5,8 miljard euro uit het coronaherstelfonds, waarvoor landen plannen op het gebied van verduurzaming en digitalisering moeten indienen. Brussel houdt het geld voor Hongarije echter tegen, omdat er grote bezorgdheid is over de staat van democratie in het land. De EU wil dat Boedapest eerst onder meer de onafhankelijkheid van de rechtsstaat gaat verbeteren. Daarna zou het land dan weer recht kunnen hebben op miljardensubsidies vanuit de EU.

Lees ook | 'Europarlementariërs bang voor Hongaarse chantage'

Hongarije had al meerdere keren de kans gekregen om plannen te maken om de rechtsstaat en de democratie te verbeteren in het land, maar keer op keer kon leider Viktor Orbán niet overtuigen met zijn plannen. Daardoor houdt Brussel ruim 13 miljard euro tegen, terwijl Hongarije het geld nu hard nodig heeft om de inflatie te bestrijden en de economische groei te bevorderen. De Europese Commissie zegt dat er mogelijk volgende week een definitief oordeel komt over het coronanoodgeld voor Hongarije.

'Orbán breekt rechtsstaat af'

Premier Viktor Orbán is al jaren bezig de rechtsstaat in zijn land af te breken, zeggen zijn critici. Afgelopen weekend verliep een deadline voor de regering om de commissie aan te tonen dat zij concrete stappen heeft gezet om wantoestanden aan te pakken, maar volgens ingewijden is commissievoorzitter Ursula von der Leyen niet tevreden met Orbáns antwoorden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen