Internationaal24 nov '22 13:50

Turkije verlaagt rente naar 9 procent

Auteur: Matthijs Meerman

De Turkse centrale bank wil volgens persbureau Bloomberg de monetaire versoepelingscyclus gaan beëindigen. De bank had eerder juist toegegeven aan een oproep van de Turkse president Erdogan om de rentetarieven te verlagen. Erdogan wilde voor het einde van het jaar een rentetarief van onder de tien procent.

De Turkse president Erdogan.
De Turkse president Erdogan. (ANP)

Het monetaire beleidscomité onder leiding van gouverneur Sahap Kavcioglu heeft de rente verlaagd van 10,5 naar 9 procent. Dat komt overeen met de prognoses van analisten van Bloomberg. De Lira veranderde niet veel na de beslissing, die handelde slechts 0,1 procent lager, op iets meer dan achttien Lira per dollar.

Onconventioneel beleid

Het comité zei in een verklaring dat 'de huidige beleidsrente adequaat is'. Ook besloot het comité om 'de cyclus van renteverlagingen die in augustus begon te beëindigen.' Dit is de vierde achtereenvolgende verlaging. Het onderstreept de extreme uitschieterstatus van Turkije, dat dit jaar het meest agressieve monetaire beleid ter wereld voerde.

Lees ook| Turkije verlaagt rente naar twaalf procent

Turkije deed dit jaar het tegenovergestelde van de rest van de wereld. Erdogan had namelijk de onconventionele overtuiging dat een lage rente de inflatie afkoelt. De centrale bank van Turkije had de benchmark sinds augustus al met 350 basispunten verlaagd, ondanks dat de inflatie op meer dan 85 procent ligt.

Steeds meer macht voor Erdogan

Sinds 2018 heeft Erdogan steeds meer macht over de centrale bank gekregen. Hij ontsloeg alle drie de voorgangers van Kavcioglu, omdat ze een standpunt innamen dat hij 'te mild' vond. Afgelopen jaar werd zijn macht nog duidelijker toen hij aandrong op de lage rente. Hij wilde de economie hiermee nog even een boost geven voordat de verkiezingen begonnen.

Lees ook| Turkse inflatie naar record van 83,5 procent

Erdogan blijft bij zijn standpunt, zelfs nu de inflatie zeventien keer hoger is dan verwacht. De Turkse centrale bank verwacht nu dat de inflatie aan het einde van 2023 rond de 65 procent zal liggen, maar veel economen vinden dat te positief. Kavcioglu gaf vorige maand al toe dat 'ze zichzelf niet als succesvol kunnen beschouwen in het verlagen van de inflatie.'

Lees ook| Turkije verwacht inflatie van ruim 65 procent


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen