Internationaal24 nov '22 17:29

Oekraïense kerncentrales weer aan het stroomnet gekoppeld

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

De drie kerncentrales in Oekraïne die nog onder Oekraïense controle staan zijn weer aan het stroomnet gekoppeld, heeft het ministerie van Energie vandaag gezegd. De centrales werden gisteren automatisch losgekoppeld na beschietingen door Rusland.

'Na de veelvuldige beschietingen zijn medewerkers er vanochtend in geslaagd om de drie kerncentrales weer aan het stroomnet te verbinden', aldus het ministerie. De centrales leveren naar verwachting vanaf vanavond weer elektriciteit.

Black-out

'Ze bepalen grotendeels de stroomvoorziening in Oekraïne. Het netwerk is gisteren op veel plaatsen getroffen, dus je kunt wel spreken van een bijna landelijke black-out', zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

(ABACA)

Volgens Wijninga zou alles vrij snel hersteld kunnen worden. 'Of het tot volle capaciteit kan worden hersteld, weet ik niet. Dat zal ook afhangen van hoelang de Russen doorgaan met hun aanvallen.'

'Einde in zicht'

Wijninga vervolgt: 'Ik denk dat ze doorgaan. Het is alleen de vraag hoelang ze het kunnen volhouden. Er zijn steeds meer signalen dat het einde van hun voorraad aan precisiewapens in zicht is. Ze zullen proberen te bestellen in Iran, maar Iran heeft een productiecapaciteit die eigenlijk op eigen gebruik is afgestemd en niet op een grote afname uit het buitenland. Het is dus maar de vraag of Iran in voldoende kan voorzien.'

Spoedzitting

De VN-Veiligheidsraad kwam gisterenavond op verzoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski bijeen voor een spoedzitting. Zelenski vroeg de raad zich hard uit te spreken tegen de voortdurende Russische aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Daardoor is in veel plaatsen de stroom uitgevallen. Dat leidt ook tot problemen met de drinkwatervoorziening en de verwarming. Zelenski noemde de aanvallen 'misdaden tegen de menselijkheid' Ook nodigde hij de Verenigde Naties uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.

Riskant

Het hoofd van de Oekraïense kernenergiemaatschappij Energoatom Petro Kotin zei vandaag dat Rusland met de beschietingen op de kerncentrales een 'nucleaire en radioactieve catastrofe' riskeerde. Volgens Kotin was het voor het eerst in veertig jaar dat alle kerncentrales losgekoppeld waren.

Schaamteloze misdaad

De kerncentrale in de provincie Zaporizja, die sinds begin maart onder controle van Rusland staat, ontving gisteren geen stroom, zegt Kotin. Hierdoor moest de grootste kerncentrale van Europa overschakelen op reservedieselgeneratoren. De centrale heeft nu weer externe stroom voor zijn koelsystemen. 'Rusland moet zich voor deze schaamteloze misdaad verantwoorden', aldus het hoofd van Energoatom.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen