Internationaal24 nov '22 18:31

EU-energieministers blijven steggelen over prijsplafond voor gas

Auteur: BNR Webredactie

De energieministers van de EU-landen zijn vandaag nog niets dichter bij overeenstemming over een prijsplafond voor gas gekomen, ook niet nu daarvoor eindelijk een plan ligt. Over drie weken komen ze opnieuw bijeen zodat het plan kan worden aangepast aan hun bezwaren. Maar dat wordt 'nog heel veel werk', zei minister Rob Jetten na afloop van het overleg met zijn collega's.

'Het is technisch ongelofelijk ingewikkeld', zegt Europa-verslaggever Stefan de Vries. 'Het lijkt alsof allerlei definities uit de lucht komen vallen. Niemand weet of het echt werkt. En er is filosofische onenigheid. Een grote groep in Europa vindt staatsingrijpen niet zo'n probleem, terwijl andere groepen dat onmogelijk vinden in de Europese Unie. Tot die groepen behoren onder meer ook Nederland en Duitsland. Het is dus enerzijds een technisch ingewikkeld probleem en anderzijds een filosofieprobleem.'

Lees ook | Brussels voorstel voor prijsplafond gas 'stelt niks voor'

De energieministers van de EU-landen zijn vandaag nog niets dichter bij overeenstemming over een prijsplafond voor gas gekomen, ook niet nu daarvoor eindelijk een plan ligt. Ze komen over drie weken opnieuw bijeen zodat het plan kan worden aangepast aan hun bezwaren.
De energieministers van de EU-landen zijn vandaag nog niets dichter bij overeenstemming over een prijsplafond voor gas gekomen, ook niet nu daarvoor eindelijk een plan ligt. Ze komen over drie weken opnieuw bijeen zodat het plan kan worden aangepast aan hun bezwaren. (ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz)

Lachertje

De druk om eruit te komen loopt wel op, want andere maatregelen die de energiecrisis moeten verlichten liggen zolang stil. Over de gezamenlijke inkoop van gas en het versnellen van de vergunningen voor hernieuwbare energie zijn de ministers het wel eens. Maar voorvechters van een prijsplafond als België, Italië en Polen blokkeren deze maatregelen tot ook dat er ligt. En dan wel een krachtiger variant dan dat wat de Europese Commissie deze week heeft voorgesteld. Want dat is volgens meerdere lidstaten 'een lachertje'.

Maar het is moeilijk voor de commissie om bijvoorbeeld de lat lager te leggen voor het prijsplafond in werking treedt, zoals deze landen willen. Nederland, Duitsland en Denemarken vinden het commissieplan juist veel te ver gaan. Het zoveelste overleg van de energieministers van de laatste maanden verliep dan ook 'verhit', zei hun Tsjechische voorzitter. De Vries vindt het vooral opvallend dat Nederland en België in deze kwestie 'lijnrecht tegenover elkaar staan'.

Dreigt het Europese blok - tegen Rusland - op dit punt uit elkaar te vallen? 'Je ziet wel barsten', zegt De Vries. 'Maar dat is al sinds de zomer het geval, er wordt al maanden over gesproken. Het gaat maar door. De landen lijken niet in de staat een hele duidelijke oplossing te vinden.'

Tussenstap

'Er zal nog heel, heel, heel hard gewerkt moeten worden' om het eens te worden, zei de Belgische energieminister Tinne Van der Straeten. De vergadering van vandaag was daarom niet meer dan 'een tussenstap'. Dinsdag 13 december gaan de ministers opnieuw met elkaar in gesprek.

Ze doen dat 'zeker niet' tegen beter in, bezweerde Jetten. Hij sluit niet uit dat een prijsplafond mogelijk is dat er bijvoorbeeld niet toe leidt dat lng-tankers Europa inruilen voor beter betalende klanten. 'We hebben gelukkig nog wel een paar weken om dat verder af te ronden. We grappen onder elkaar al over samen Kerstmis vieren.'

Haast maken

Andere ministers willen haast maken, al was het maar omdat andere energiemaatregelen nu onnodig vertraging oplopen. Dat gaat ook de vijftien landen die nu nog dwarsliggen aan het hart, verzekert een van de prijsplafondvoorvechters.

Lees ook | 'Energieleveranciers zijn alles behalve behulpzaam'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen