Internationaal23 nov '22 17:29

Cyberaanval op Europees Parlement, voorzitter wijst naar Rusland

Auteur: ANP

Het Europees Parlement is woensdagmiddag getroffen door een cyberaanval. De pro-Russische hackersgroep Killnet beweert erachter te zitten, zegt parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Ze legt een verband met het besluit van het parlement eerder op de dag om Rusland te bestempelen als sponsor van terrorisme.

Een hacker op een laptop.
Een hacker op een laptop. (ROBIN UTRECHT)

Het gaat om een 'geavanceerde' cyberaanval, twittert Metsola. De website van het parlement ging uit de lucht. De servers zouden zijn overspoeld met internetverkeer, een wapen dat Killnet vaker heeft ingezet.

Lees ook | Nieuwe EU-wetgeving cybersecurity: 'Overheid moet proactief handelen'

'Onze ICT-experts verweren zich ertegen en beschermen onze systemen', stelt Metsola. Ze suggereert dat de aanvallers zijn aangeslagen op het door het Europees Parlement even tevoren aangenomen voorstel. Het parlement stemde er rond de middag mee in Rusland voortaan aan te duiden als sponsor van terrorisme, al heeft dat vooralsnog vooral symbolische waarde.

Leve Oekraïne

'Mijn antwoord: Leve Oekraïne', twittert Metsola. Dat is de strijdkreet van Oekraïners in de oorlog tegen de aanvallers uit Rusland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen