Internationaal24 nov '22 06:28

Russische tactiek: 'Oekraïne breken en vluchtelingen naar het Westen jagen'

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe Russische aanvallen op Oekraïne hebben als doel om Oekraïne te 'breken' en vluchtelingen naar het Westen te 'jagen', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.

Het gevolg wat de Russen graag zouden willen zien is dat de Oekraïners in opstand komen tegen de regering 'en zeggen: jullie moeten onderhandelen met Rusland, want zo kunnen we niet leven'. Ook probeert Rusland de Europese steun aan Oekraïne te 'breken', door een vluchtelingenstroom op gang te brengen.

De nieuwe Russische aanvallen op Oekraïne hebben als doel om Oekraïne te 'breken' en vluchtelingen naar het Westen te 'jagen', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.
De nieuwe Russische aanvallen op Oekraïne hebben als doel om Oekraïne te 'breken' en vluchtelingen naar het Westen te 'jagen', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman. (ANP / Associated Press)

De Russische aanvallen werden door heel Oekraïne gevoeld. Er voelen zeker zes doden en tientallen gewonden. Daarnaast viel in vrijwel het hele land de stroom- en watervoorziening uit. Zelfs in buurland Moldavië viel de stroomtoevoer uit door de luchtaanvallen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Zelf houdt Rusland een andere publieke lezing voor de reden om de luchtaanvallen uit voeren. De Russische VN Veiligheidsgezant stelde dat de 'ongebreidelde stroom aan wapens aan Kiev' vanuit het Westen een reden is. 'Dat is iets wat we al maanden horen. Het is niet een oorlog tegen Oekraïne, maar een oorlog tegen het Westen, tegen de NAVO ín Oekraïne. Dat is ook een tactiek om zoveel mogelijk Russen achter deze oorlog en president Vladimir Poetin te houden.'

Russen zijn trots op aanvallen

In Rusland zelf wordt er met een 'zekere bravoure' gesproken over de nieuwste aanvallen op Oekraïne, zo vertelt Bosman. 'Er wordt gepocht. We zagen laatst ook dat voormalig president Medvedev, nu vicevoorzitter van de Veiligheidsraad, op Telegram schreef dat ze het 'licht hebben uitgedaan in Kiev'. Het lijkt alsof ze trots zijn dat ze Oekraïne op deze manier het moeilijk kunnen maken', concludeert Bosman. 'Los van het feit dat het op het slagveld een stuk minder gaat voor Rusland.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen