Internationaal24 nov '22 08:39

VN Mensenrechtenraad houdt spoedzitting over protesten Iran en gewelddadigheden regime

Auteur: BNR Webredactie

Al bijna drie maanden lang houden grootschalige protesten Iran in de greep, ondanks het gewelddadige optreden van de Iraanse autoriteiten. Bij de protesten zijn volgens mensenrechtenorganisaties honderden doden gevallen, wat voor de VN Mensenrechtenraad reden is om een extra zitting te houden. 'Er leeft woede bij de demonstranten (...) door de wrede handelswijze van het regime', zegt jurist en mensenrechtenactivist Sander Terphuis.

De islamitisch-fundamentalistische overheid 'lijkt in paniek te zijn', denkt Terphuis die zelf in de jaren '90 uit het land vluchtte. 'Ze halen alles uit de kast wat ze hebben aan geweldsmiddelen. Hopelijk wordt dat ook veroordeeld door de Mensenrechtenraad.' Bij de protesten zijn duizenden mensen opgepakt. De demonstranten eisen meer vrijheden en vrouwenrechten en roepen om het vertrek van het autoritaire regime.

Al bijna drie maanden lang houden grootschalige protesten Iran in de greep, ondanks het gewelddadige optreden van de Iraanse autoriteiten. Bij de protesten zijn volgens mensenrechtenorganisaties honderden doden gevallen, wat voor de VN Mensenrechtenraad reden is om een extra zitting te houden.
Al bijna drie maanden lang houden grootschalige protesten Iran in de greep, ondanks het gewelddadige optreden van de Iraanse autoriteiten. Bij de protesten zijn volgens mensenrechtenorganisaties honderden doden gevallen, wat voor de VN Mensenrechtenraad reden is om een extra zitting te houden. (ANP / Abaca Press)

Ondanks dat een uitspraak van het orgaan van de VN geen bindende gevolgen heeft, ziet Terphuis niet dat het een 'nutteloos' instituut is. 'We moeten het niet onderschatten. De Verenigde Naties is het hoogste orgaan binnen de internationale rechtsorde. Daarbinnen zijn er 47 landen die samen de Mensenrechtenraad vormen. Op initiatief van Duitsland en IJsland is er nu een speciale zitting belegd, dat moest met spoed en is behoorlijk uitzonderlijk', benadrukt de jurist.

Lees ook | Achterblijven Iraans productieproces zorgt voor problemen in Rusland

De druk om een uitspraak te doen over Iran is hoog, vindt Terphuis. 'Het heeft alles te maken met de gewelddadigheden van het regime. Er zijn honderden doden gevallen, waaronder tientallen kinderen. Over zo'n regime hebben we het. De uitspraak van de Mensenrechtenraad zal dan een morele en juridische uitspraak zijn. Ze hebben geen wapens, vliegtuigen en naar Iran gaan om dingen te eisen. Maar het heeft een ongelooflijk symbolische waarde, ook voor het Iraanse volk.'

Druk opgevoerd

Terphuis hoopt dat indien er een uitspraak volgt, een onderzoek naar de 'misdaden van het regime' wordt ingesteld. 'Daar hoop ik het meest op.' Dat zal dan ook de druk op het regime opvoeren. De afgelopen tijd is de druk vanuit de bevolking, maar ook prominenten, in ieder geval al opgevoerd. Daarbij kwam ook het verbale protest van de Iraanse voetballers op het WK in Qatar, door het volkslied niet mee te zingen. 'Het regime kan nu niet veel meer, het volk staat nu op', aldus Terphuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen