Internationaal24 nov '22 11:59

Estland vernietigt honderden Sovjet-monumenten

Auteur: BNR Webredactie

Honderden monumenten staan op de lijst van de Estse overheid om te worden vernietigd. Het gaat om zogenoemde 'Sovjet-monumenten' die door veel mensen worden gezien als beledigend, omdat het doet terugdenken aan de decennialange bezetting door de Sovjet-Unie.

Er is een lijst, samengesteld door een commissie, met daarop 244 monumenten die moeten worden vernietigd. De commissie oordeelde in totaal over 322 monumenten. Grotendeels gaat het om monumenten die dienen ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en graven. De graven zullen niet vernietigd worden, maar heringericht. De 74 monumenten die mogen blijven staan, werden als 'neutraal' beoordeeld of hebben artistieke waarde, volgens de overheidscommissie van Estland.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Het besluit van de overheid van Estland om Sovjet-monumenten te vernietigen volgde eerder dit jaar na de Russische inval in Oekraïne. Ook de andere Baltische staten Litouwen en Letland hebben stappen ondernomen om herinneringen aan de Sovjet-overheersing te verwijderen.

Honderden monumenten staan op de lijst van de Estse overheid om vernietigd te worden. Het gaat om zogenoemde 'Sovjet-monumenten' die door veel mensen worden gezien als beledigend, omdat het doet terugdenken aan de decennialange bezetting door de Sovjet-Unie.
Honderden monumenten staan op de lijst van de Estse overheid om vernietigd te worden. Het gaat om zogenoemde 'Sovjet-monumenten' die door veel mensen worden gezien als beledigend, omdat het doet terugdenken aan de decennialange bezetting door de Sovjet-Unie. (ANP / Imago Stock & People GmbH)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen