Internationaal24 nov '22 14:07

VN-mensenrechtenchef: dodelijke geweld in Iran moet stoppen

Auteur: BNR Webredactie

VN-mensenrechtenchef Volker Türk roept Iran op tot het beëindigen van het 'onnodige en disproportionele gebruik van geweld' tegen betogers in het land. Ook wil hij dat de machthebbers luisteren naar de 'moedige' Iraniërs die voor verandering pleiten.

In oktober vond een solidariteitsdemonstratie plaats in Berlijn tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran. Ongeveer 80.000 mensen namen deel aan deze demonstratie.
In oktober vond een solidariteitsdemonstratie plaats in Berlijn tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran. Ongeveer 80.000 mensen namen deel aan deze demonstratie. (ANP / Imago Stock & People GmbH / John Foster Dulle)

De nieuwe VN-chef sprak in zijn eerste toespraak tot de raad van een 'duizelingwekkend aantal' arrestaties en een 'volwaardige mensenrechtencrisis'. Volgens de Verenigde Naties zijn circa 14.000 mensen opgepakt. Türk vindt het ook onacceptabel dat bij de betogingen meer dan driehonderd doden zijn gevallen. Het door hem gemelde dodental zou een voorzichtige schatting zijn.

Internationaal onderzoek

De VN-mensenrechtenraad is vandaag bijeengekomen om de situatie in Iran te bespreken. De leden praten over het instellen van een internationaal onderzoek. Teheran hekelt de bijeenkomst. De Verenigde Staten en Europese landen die hebben aangedrongen op het overleg 'beschikken niet over de morele geloofwaardigheid om anderen te prediken over mensenrechten en om een ​​speciale zitting over Iran te vragen', zei een Iraanse vertegenwoordiger tegen de raad.

Lees ook | VN Mensenrechtenraad houdt spoedzitting over protesten Iran

De onrust in Iran ontstond halverwege september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in Iran gelden. Volgens haar familie stierf ze door geweld, Iraanse onderzoeken wijzen naar ziekte. Türk zegt zorgen te hebben dat de onderzoeken naar de doodsoorzaak niet voldoen aan internationale normen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen