Internationaal25 nov '22 16:29

Spanje en EU willen grens met Gibraltar open houden

Auteur: Remy Kock

Spanje en de Europese Commissie hebben een voorstel naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd om de landgrens met Gibraltar open te houden, als deel van een definitieve oplossing inzake de post-Brexit-status van de enclave. Dat schrijft het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

De grens tussen Gibraltar en Spanje.
De grens tussen Gibraltar en Spanje. (IMAGO/Christian Offenberg)

Uren voordat de Brexit-deal in werking trad, kwamen Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie overeen dat Gibraltar deel uit zou blijven maken van de bestaande EU-afspraken zoals het Schengengebied en dat de Spaanse politie de haven en luchthaven van Gibraltar zou blijven bewaken, in afwachting van een definitieve oplossing.

Lees ook | Britten krijgen ‘best mogelijke’ Brexit-akkoord

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Albares, zei vandaag tegen lokale en regionale autoriteiten in de buurt van Gibraltar dat de EU en Spanje een gezamenlijk voorstel naar het Verenigd Koninkrijk hebben gestuurd, om het gebied in gedeelde welvaart te besturen.

Vertrouwen in een deal

De Britse ambassadeur in Spanje, Hugh Elliott, zei gisteren nog vertrouwen te hebben in een mogelijke deal dit jaar. Het plan dat nu voorligt behelst onder meer het weghalen van het grenshek waardoor vrije doorgang van mensen tussen Spanje en de enclave geoorloofd is, zo staat in een Spaanse verklaring. Maar liefst 15.000 mensen forenzen dagelijks over en weer naar Gibraltar.

Lees ook | Gestrand schip bij Gibraltar lekt zware stookolie

'Spanje moet de regie grijpen', zo staat er in de verklaring. 'Niet alleen in het belang van het Schengengebied, maar ook in het belang van de externe grenzen van Gibraltar. Hiermee blijven we in staat om bepaalde functionaliteiten en handelingen uit te voeren die nodig zijn om de integriteit en veiligheid van het Schengengebied te waarborgen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen