Internationaal30 nov '22 16:46

VVD: Brussels kunstmestplan gaat niet werken

Auteur: Benjamin Looijen

Een Europese kunstmeststrategie moet veel alles omvattender zijn dan Brussel nu presenteert. Dat stelt Europarlementariër Jan Huitema. Een voorstel van de Europese Commissie tot zo'n strategie kon onlangs niet rekenen op voldoende steun van lidstaten. 'Je moet hier veel beter over communiceren en aangeven dat je ook nadenkt over prijsstijgingen die met meer 'autonomie' samengaan.'

Grasland in Drenthe
Grasland in Drenthe (ANP/Hollandse Hoogte/Persbureau Meter)

Het plan van de Commissie gaat niet werken om de afhankelijkheid van kunstmest te verminderen, zegt Huitema in gesprek met Stefan de Vries en Geert Jan Hahn. Maar ook als het gaat om de betaalbaarheid van kunstmest, de prijsstijgingen zorgen namelijk voor grote problemen op de markt.

Aanjager van inflatie

‘Niet alleen energieprijzen zijn gigantisch gestegen maar ook de kunstmestprijzen zijn wel verdrievoudigd of zelfs verviervoudigd. Hier moeten we niet aan twijfelen: dit heeft wel degelijk een prijsopdrijvend effect voor voedsel, en dat zal ook zo blijven. Het is dus één van de aanjagers van inflatie’.

Huitema ziet een oplossing in nieuwe wetgeving als het gaat om het gebruik van menselijke uitwerpselen en dierlijke ontlasting. Dit zou kunnen dienen als een alternatief voor het gebrek aan kunstmest. 'Er moet meer worden gekeken naar alternatieven. Mensen beseffen niet dat onze eigen uitwerpselen niet of nauwelijks terugkomen op het platteland als voedingstof voor de plant. Dat verlies moeten wij tegengaan.'

Heruitvinden

Jeroen Candel, universitair hoofddocent aan Wageningen University & Research, ziet ook dat moet worden ingezet op alternatieven. Het landbouwsysteem zoals dat nu is ingericht is sterk afhankelijk van chemische input, en kunstmest is daar één voorbeeld van. Maar vanwege klimaatontwikkelingen zou je eigenlijk moeten kijken naar een ander systeem waar meer agro-ecologische middelen worden ingezet, stelt Candel.

‘Het begint nu meer op gang te komen. Alleen al vanwege het klimaat en voor dieren moeten we toe naar twintig procent minder kunstmestgebruik in 2032. We moeten dit moment juist zien als een kans om onszelf opnieuw uit te vinden als het gaat om het gebruik van kunstmest in Europa’.

Naast meer efficiëntie en het gebruik van ecologische middelen op de korte-middellange termijn, ziet Candel op de lange termijn een alternatief in het onafhankelijk groeien van voedsel. ‘Dit kan dan zonder het gebruik van landbouw, waarbij bacteriën complexe voedselstructuren maken, maar dan heb je het echt wel over de verre toekomst’.

Lees ook | Agrarische sector volgend jaar mogelijk in problemen

Brussel en Den Haag

Christiaan Bondt, ruwvoer-specialist en adviseur, vraagt zich af of Brussel en Den Haag wel een grotere rol zouden moeten spelen in de kunstmestproblematiek. Hoewel politici wel kunnen inzetten op alternatieven voor het gebruik van kunstmest, denkt hij niet dat zij veel kunnen doen aan de prijzen.

‘Ik denk dat het gewoon onderdeel is van marktwerking. Als je kunstmest kunt vervangen voor een vlinderbloemige, waarom zou je dan kunstmest gaan kopen als het vanzelf groeit? Het vergt wel een omschakeling in gedachte en managementstijl, maar Brussel en Den Haag hoeven hier zelf niet veel aan te doen’.

Bondt ziet wel effecten van het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid. Er wordt nu meer gestimuleerd om te werken met andere krachtvoervervangers. Op die manier ziet Bondt wel stimulatie vanuit Brussel en Den Haag op de boeren.

Luister hier naar de hele uitzending van BNR Europa


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen