Internationaal26 nov '22 14:09

Liveblog | Elektriciteitsnetwerk in Kiev nog niet volledig hersteld

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 276 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Een inwoner van het dorp Drobysheve in de regio Donetsk verzamelt brandhout.
Een inwoner van het dorp Drobysheve in de regio Donetsk verzamelt brandhout. (ANP / Anatolii Stepanov / AFP)

Rusland en Oekraïne ruilen krijgsgevangenen

14:00 | Rusland en Oekraïne hebben krijgsgevangenen geruild, meldt The Guardian. Negen Russische soldaten zijn vrijgelaten. Volgens Oekraïne heeft Rusland twaalf Oekraïense soldaten vrijgelaten.

'Op 26 november zijn negen soldaten die vastzaten en het risico liepen dood te gaan, vrijgelaten uit gebieden die worden gecontroleerd door het regime in Kiev', aldus het Russische ministerie van Defensie.

De Oekraïense stafchef van president Volodimir Zelenski schreef op Twitter over de ruil. 'We zijn erin geslaagd twaalf gevangenen te bevrijden.'

De ruil was volgens bronnen onderdeel van afspraken over de export van ammoniak. Russische ammoniak werd voor de oorlog via een Oekraïense pijpleiding geëxporteerd, maar sinds de invasie is dit transport grotendeels stil komen te liggen. Oekraïne was bereid in te stemmen met het hervatten van de export als er ook een gevangenenruil zou plaatsvinden. Of de uitvoer van ammoniak ook echt wordt hervat, is nog niet bekend.

Elektriciteitsnetwerk in Kiev nog niet volledig hersteld

12:30 | In Kiev zitten nog steeds zo'n 130.000 mensen zonder stroom, volgens het stadsbestuur. Het elektriciteitsnetwerk in de Oekraïense hoofdstad is na de zware Russische raketaanvallen van deze week nog niet hersteld.

De stad hoopt dat morgenmiddag alle problemen zijn opgelost. Wel zijn vandaag al veel meer mensen van stroom voorzien dan vrijdag. Burgemeester Vitali Klitsjko zei toen dat de helft van de stad met 3 miljoen inwoners nog moest wachten op elektriciteit.

Morgen moeten ook alle huishoudens in Kiev weer aangesloten zijn op de centrale verwarming. Eerder had de hele stad alweer toegang tot stromend water. Nu de winter in Oekraïne is begonnen richten de Russische aanvallen zich voornamelijk op de energievoorzieningen. Komende week kan de temperatuur ook overdag dalen tot onder het vriespunt.

President Volodimir Zelenski uitte gisterenavond zeldzame kritiek op de burgemeester van Kiev omdat de herstelwerkzaamheden daar langzaam verliepen. Zelenski noemde Klitsjko niet bij naam, maar vond dat de inwoners van Kiev die zonder stroom en verwarming zaten betere en snellere hulp zouden moeten krijgen.

Oekraïne wil Rusland laten boeten voor hongersnood jaren 30

10:25 | Rusland zal boeten voor de hongersnood in Oekraïne in de jaren 30 van de vorige eeuw, zegt de stafchef van president Volodimir Zelenski. Andrej Jermak verwees op Telegram naar de Holodomor die plaatsvond in 1932 en 1933 en altijd op 26 november wordt herdacht.

'Rusland zal boeten voor de Holodomor en voor de misdaden die het momenteel begaat', aldus Jermak. In de winter van 1932 en 1933 kwamen miljoenen mensen om het leven in Oekraïne, wat toen nog een onderdeel was van de Sovjet-Unie.

De Holodomor wordt vandaag herdacht in het bijzijn van onder meer de premiers van België, Polen, Hongarije en Litouwen.

De genocide zou zijn veroorzaakt door jarenlang moedwillig beleid van Josef Stalin, op dat moment de leider van de Sovjet-Unie. Stalin behoort tot de dodelijkste dictators in de geschiedenis. Hij roeide ontelbare onschuldige burgers uit, alsook hele bevolkingsgroepen en later ook zijn eigen partijkader. De terreur tegen de bevolking van de sovjetrepubliek nam pas in 1939 enigszins af door de dreigende wereldoorlog. Veel Oekraïners sympathiseerden daarom met de Duitse aanvallers in 1941 en werkten met hen mee.

In de communistische tijd zijn tussen 1932 en 1933 mogelijk 3,5 miljoen mensen in de toenmalige deelrepubliek Oekraïne omgekomen in de strijd van Moskou tegen nog niet onderworpen boeren met landerijen tijdens een opzettelijk veroorzaakte hongersnood. Oogsten werden in beslag genomen en landbouwbedrijven ontmanteld. Dit gebeurde overal tijdens Stalins schrikbewind, maar in Oekraïne zou het veel fanatieker zijn gebeurd en ook een etnisch motief hebben gehad. In Oekraïne is dat Holodomor genoemd, de uitroeiing door honger.

President Zelenski prees Ierland, Hongarije, Litouwen deze week voor hun erkenning van de Holodomor als genocide.

Belgische premier onaangekondigd op bezoek in Kiev

08:40 | De Belgische premier Alexander De Croo is gearriveerd in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Het gaat om een onaangekondigd bezoek, meldt het Belgische persbureau Belga. De premier wordt vergezeld door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib.

De Croo zei dat het bezoek op een 'belangrijk moment' plaatsvindt. 'De winter begint en Rusland valt de burgerbevolking aan. Dit is een van de moeilijkste momenten van de oorlog.'

Het is voor het eerst dat De Croo Kiev bezoekt sinds de oorlog in februari van dit jaar begon. De premier erkende dat er een zeker risico hangt aan zo'n bezoek, maar wees er ook op dat het bezoek goed is voorbereid. 'De Oekraïense bevolking leeft elke dag in gevaar', zei hij. 'Op dit moment vanuit België naar Oekraïne gaan, is dan ook een belangrijk signaal.'

Minister Lahbib zei tijdens het bezoek dat België Oekraïne nog meer gaat steunen. Er komt nieuwe hulp van ongeveer 37,4 miljoen euro. Het gaat om militaire steun, maar ook om voorzieningen om de winter door te komen, zoals generatoren, slaapzakken en pakketten voor eerste hulp.

De Nederlandse premier Mark Rutte bezocht Kiev in juli. Eerder deze maand was de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, in de Oekraïense hoofdstad. Hij bracht een deel van zijn bezoek in de schuilkelder door vanwege raketaanvallen.

VK: Rusland gebruikt raketten zonder explosieve lading

08:00 | De Britse inlichtingendiensten stellen dat het Russische leger raketten zonder explosieve lading gebruikt in Oekraïne. Volgens de Britten gaat het om raketten uit de jaren 80 waar normaal gesproken een kernkop op zit, maar die is er nu af gehaald.

In het persbericht staat dat nog onduidelijk is waarom Rusland dit doet. 'Maar deze vorm van improvisatie laat zien dat de Russen door hun ballistische raketten heen zijn.' Volgens de inlichtingendiensten kunnen de AS-15 KENT-raketten alleen worden gebruikt als nucleaire projectielen.

De raketten richten aanzienlijk minder schade aan dan een projectiel met explosieve lading. 'Ze dienen bijna zeker als afleiding voor de Oekraïense luchtverdediging', aldus de Britten.

Gisteren kwamen nog zeker vijftien Oekraïense burgers om het leven door Russische beschietingen van de stad Cherson, die twee weken geleden werd heroverd door het Oekraïense leger.

Gemeenten zoeken meer opvangplekken voor Oekraïners

07:30 | Nederlandse gemeenten zijn best tevreden over de opvang die ze voor gevluchte Oekraïners hebben gerealiseerd, maar op sommige punten begint het wel te knellen. Zo willen ze graag meer duidelijkheid van het Rijk over de opvang op langere termijn en geven ze aan dat toegang tot (psychische) zorg en onderwijs vaak tekortschiet. Dat komt naar voren uit een rondvraag van de NOS onder 174 Nederlandse gemeenten.

Een deel van de gemeenten heeft behoefte aan meer opvanglocaties en personeel. Vier op tien gemeenten heeft nu al een tekort aan opvangplekken of vreest een tekort op de korte termijn. Verder roept een aantal gemeenten het Rijk op om een opvanglocatie voor overlastgevende vluchtelingen te openen. Als een situatie met een vluchteling in de opvang onhoudbaar is dan kan hij of zij alleen worden overgeplaatst naar een andere gemeentelijke opvang.

Zelenski: nog altijd stroomuitval voor zes miljoen Oekraïners

00:00 | Zes miljoen Oekraïense huishoudens hadden gisterenavond nog te maken met stroomuitval, zei president Volodimir Zelenski twee dagen na grootschalige raketaanvallen van Rusland op vooral Oekraïense energievoorzieningen. Woensdag waren dat er nog bijna twee keer zo veel. De autoriteiten hopen dit weekend veel herstelwerk af te ronden.

Zelenski riep zijn landgenoten op zuinig om te springen met energie in gebieden waar er weer stroom is. In de hoofdstad Kiev en onder meer Odessa en Lviv zijn er nog ‘black-outs’, zei Zelenski in zijn dagelijkse videotoespraak. In de regio Charkov zou de stroomvoorziening volgens het lokale bestuur bijna weer op peil zijn.

Het Russische leger is al weken bezig de Oekraïense energie-infrastructuur onder vuur te nemen. Terwijl de temperatuur daalt komen initiatieven op gang. De VS en de Europese Unie hebben hulp aangekondigd. Frankrijk bijvoorbeeld stuurt honderd zware generatoren naar Oekraïne. Minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna merkte daarbij op dat 'aanvallen op civiele infrastructuur oorlogsmisdaden zijn'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen