
'Het ultieme doel is om 's werelds krachtigste strategische macht te hebben, een ongeëvenaarde kracht in deze eeuw', zei Kim vandaag tijdens een bezoek aan de testlocatie van de Hwasong-17, de raket die hij omschrijft als 'het krachtigste strategische wapen ter wereld'. Ook zou hij tientallen militaire officieren promotie hebben gegeven voor hun inspanningen voor de recente lancering van de grootste intercontinentale ballistische raket die Noord-Korea voor zover bekend heeft.
Internationaal topoverleg
De ontwikkelingen in Noord-Korea baren veel landen zorgen. Eerder deze maand werd een topoverleg tussen Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, de VS en Zuid-Korea ingelast, naar aanleiding van de lancering van de Hwasong-17. Dat gebeurde tijdens de conferentie rond Azië-Pacifische Economische Samenwerking (APEC) in Bangkok. Zuid-Koreaanse waarnemers waarschuwden toen dat de Noord-Koreaanse raket New York en Washington zou kunnen bereiken.
Lees ook | Noord-Korea hekelt kritiek VN-chef over raketlancering
Strategie
De nadrukkelijke focus op Noord-Korea's nucleaire macht past in het beleid dat Kim Jong-un vanaf zijn aantreden als president in 2011 heeft gevoerd. Sinds 1984 lanceerde Noord-Korea meer dan 200 raketten en voerde het zes nucleaire tests uit. Meer dan de helft daarvan gebeurde na 2016 onder het bewind van de huidige leider. Dit jaar lanceerde hij de meeste raketten; naar verluidt meer dan veertig.
Lees ook | 'China en de VS spelen op scherp'
China
Buurland China zou zomaar eens een sleutelrol kunnen spelen in het bedwingen van Noord-Korea. De Chinese president Xi Jinping stuurde zijn Noord-Koreaanse ambtsgenoot deze week een brief waarin hij aangaf bereid te zijn tot samenwerking, om zo regionale en globale vrede en stabiliteit veilig te stellen. De brief volgde een paar dagen nadat Xi door de internationale gemeenschap, waaronder president Biden, werd gevraagd te helpen de aggressieve activiteiten van Noord-Korea te stoppen.