
Volgens Hoekstra is het nog te vroeg om van een tribunaal á la het Internationale Gerechtshof te spreken en gaat het alleen om een verkennend traject; 'Zo'n hof is het eindpunt van een langer traject. Waar het ons om gaat is dat we grootschalige corruptie meer op de kaart willen zetten. Rusland is een van de prangende voorbeelden. Corruptie leidt altijd tot ondermijning van de rechtsstaat en de democratie. En dat gaat niet de goede kant uit in de wereld.'
Lees ook| Vicevoorzitter Europees Parlement geschokt over corruptie
Lees ook | Cyprus treedt op tegen 'gouden paspoorten'
Hoewel Hoekstra weet dat de totstandkoming van een dergelijk instituut een kwestie van een hele lange adem is, wijst hij erop dat het Joegoslavië-tribunaal aanvankelijk ook met veel scepsis ontvangen is. Maar dat uiteindelijk de Servische en Bosnisch-Servische leiders achter de tralies zijn beland. Laat onverlet dat Hoekstra er ook op wijst dat oorlogsmisdaden en corruptie andersoortige problemen zijn.
Lees ook | Hongarije wil spoedzitting over Nederlandse rechtsstaat
'Dit gaat niet om de vervolging van oorlogsmisdaden, dit is een wereldwijd probleem. Soms op zo'n grote schaal dat het instituties in een land corrumpeert. daar willen we de aandacht voor vragen en dat is de achtergrond van deze rondetafelconferentie die me organiseren met Canada en Ecuador'.
Volg de oorlog in Oekraïne hier in ons liveblog
Volgens Hoekstra gaat het om tien á vijftien landen die dit probleem op de kaart willen zetten omdat het te veel onder de radar blijft. Ook juridische experts en het Europees Parlement roepen al tijden dat er zo'n instituut moet komen.' Het gaat immers om bedragen die net zo groot zijn als de volledige Duitse economie.
Lees ook | VN-gezant Hennis: 'Corruptie Irak is echt een systeem'