
Want de Nederlands-Belgische ruzie is weliswaar niet het belangrijkste agendapunt, het is wel het meest pregnante omdat beide landen het in de regel wel met elkaar eens zijn. 'Het is een opvallende ruzie', zegt Europa-correspondent Stefan de Vries.
Lees ook | Rusland: geen olie naar landen die prijsplafond steunen
Nederlands-Belgische ruzie
'Sinds vorige week donderdag staan België en Nederland lijnrecht tegenover elkaar in de vraag of er een Europees prijsplafond moet komen voor elektriciteit en gas.' Sinds de zomer kent de Europese Unie twee kampen: aan de ene kant Nederland, Duitsland en een paar andere landen die dat plafond niet willen omdat het niet zou werken, aan de andere kant een groep van 15 landen onder aanvoering van België die dat wel willen. En waaronder ook Frankrijk en Italië.
Luxemburg bemiddelt?
Of Luxemburg tijdens de top zal optreden als bemiddelaar weet De Vries niet. 'Misschien wel. Wat meespeelt is dat de drie premiers dezelfde politieke bloedgroep hebben.' Het echte beslissen wordt volgens De Vries echter overgelaten aan de energieministers die over twee weken weer bijeen komen, de premiers zullen het vandaag vooral hebben over de samenwerking met het Duitse Noordrijn-Westfalen, de oorlog in Oekraïne en andere Europese onderwerpen zoals migratie.
Noordrijn-Westfalen wil meer samenwerken met de Benelux, een combinatie die volgens De Vries toch het economische 'hart van Europa' zou zijn. Hij noemt het opmerkelijk, 'je krijgt dan een gemeenschap binnen de gemeenschap'. En daarmee ontstaat toch een Europa van twee snelheden 'waarbij lidstaten samen meer initiatieven nemen en meer integreren dan eigenlijk op dit moment gebeurt binnen de Europese Unie.
Lees ook | EU-energieministers blijven steggelen over prijsplafond voor gas
Het programma
De top begint met een gesprek tussen minister-president Rutte, eerste minister De Croo van België en minister-president Bettel van Luxemburg. Zij zullen onder meer spreken over de oorlog in Oekraïne en over actuele Europese onderwerpen, zoals migratie. Aansluitend is er een werksessie met het College van de Benelux Unie, waar onder andere het voorzitterschap, dat Nederland op 1 januari 2023 overneemt van Luxemburg, op de agenda staat.
Hierna volgt een werksessie met minister-president Wüst van Noordrijn-Westfalen en president Rottner van Grand-Est, die tevens voorzitter is van het Grande Région samenwerkingsverband. De top wordt afgesloten met een diner.