Internationaal27 nov '22 10:21Aangepast op 28 nov '22 06:24

Liveblog | Gouverneur meldt massale aanvallen op Cherson

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 277 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van maandag 28 november. 1 september.

Gouverneur meldt massale aanvallen op Cherson

12:30 | Het Russische leger heeft sinds zaterdag meer dan vijftig keer beschietingen uitgevoerd op doelen in de regio Cherson, meldt het militaire bestuur van de regio. De gouverneur beschuldigt Rusland vandaag van terreur en gerichte aanvallen op burgers. Er viel één dode en twee mensen raakten gewond, meldt hij via Telegram.

Meerdere plaatsen langs de noordwestelijke oever van de rivier de Djnepr liggen onder vuur van Russische troepen aan de andere kant. De situatie in de stad Cherson, die Oekraïne twee weken geleden heroverde, is volgens de gouverneur kritiek. Hoogspanningslijnen en infrastructuur zijn verwoest, maar huishoudens worden geleidelijk weer aangesloten op het elektriciteitsnet.

Vijf procent van de bewoners zou thuis weer licht hebben en één ziekenhuis heeft weer stroom. Vanwege de moeilijke situatie is de Oekraïense regering enkele dagen geleden begonnen met evacuaties. Ongeveer honderd inwoners werden met de trein naar het westen van het land gebracht. Anderen zijn zelfstandig naar rustiger delen van het land gereisd.

Vrijdag kwamen in Cherson vijftien mensen om door beschietingen van het Russische leger, dat de stad acht maanden in handen had. Sinds het einde van de bezetting ruim twee weken geleden zijn er volgens de politie minstens 32 doden gevallen in de regio. Onderzoekers hebben 578 zaken aangebracht die zouden kunnen worden aangemerkt als oorlogsmisdaden.

Bijna alle huishoudens in Kiev hebben weer stroom

11:45 | Het elektriciteitsnetwerk is in bijna heel Kiev weer hersteld. Het stadsbestuur meldt dat de werkzaamheden bijna voltooid zijn, vier dagen na de grote Russische aanval op de energievoorzieningen van de Oekraïense hoofdstad.

Sinds vanochtend heeft vrijwel iedereen in Kiev weer toegang tot stroom, verwarming en stromend water. Ook het mobiele netwerk functioneert weer zoals het zou moeten. Op de piekmomenten zou de stroom nog plaatselijk kunnen uitvallen.

President Volodimir Zelenski was vrijdag nog kritisch over het langzame herstel in Kiev, na de aanval van woensdag. Burgemeester Vitali Klitsjko zei vandaag tegen de Duitse krant Bild juist dat de technici in recordtempo hebben gewerkt.

Ook andere steden hadden de voorbije dagen problemen met het stroomnetwerk, maar dat is voor nu op veel plekken hersteld. Toch blijft de netbeheerder Oekraïners in het hele land oproepen zuinig te zijn met de energie, zodat problemen sneller opgelost kunnen worden.

Kiev maakt zich op voor hevige sneeuwval

10:00 | Terwijl miljoenen mensen in en rondom Kiev nog zonder stroom zitten tekenen nieuwe problemen zich af voor de hoofdstad. Vanmiddag wordt hevige sneeuwval verwacht, die zal duren tot minstens halverwege volgende week. Ook zal het zowel 's nachts als overdag vriezen.

Netbeheerder Ukrenergo liet gisteren weten dat het nog steeds maar driekwart van de benodigde hoeveelheid stroom kan leveren in het land. President Zelensky roept Oekraïeners op zo zuinig mogelijk om te zijn op elektriciteit. Volgens hem valt de stroom vaker uit wanneer de energieconsumptie 's avonds stijgt.

De afgelopen weken vormt Oekraïense infrastructuur het doelwit van veel Russische raketaanvallen. Afgelopen woensdag wisten die veel essentiële infrastructuur, zoals elektriciteitscentrales, te raken. Daardoor kwamen veel mensen zonder stroom te zitten. Het Kremlin zegt zelf dat Oekraïense burgers niet het doelwit zijn, maar dat Oekraïne de aanvallen op infrastructuur zelf heeft veroorzaakt, doordat het land niet met Rusland wil onderhandelen.

(ANP / BELGA / Philip Reynaers)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen