Internationaal29 nov '22 11:44Aangepast op 29 nov '22 12:14

Trump dineert met Kanye en Holocaustontkenner Fuentes, kritiek zwelt aan

Auteur: Aäron Loupatty

Een diner tussen een oud-president, een antisemitische rapper en een Holocaustontkenner. Nee, niet het begin van een mop, maar de tafelschikking van een daadwerkelijk diner van oud-president Donald Trump op zijn landgoed Mar-a-Lago. Republikeinen, waaronder enkele grote namen, hebben zich openlijk uitgesproken tegen de ontmoeting van Trump, die weer president wil worden.

Kanye West en Donald Trump tijdens een eerdere ontmoeting in het Witte Huis, toen Trump nog president was.
Kanye West en Donald Trump tijdens een eerdere ontmoeting in het Witte Huis, toen Trump nog president was. (ANP / dpa Picture-Alliance)

Op uitnodiging van Trump kwam rapper Kanye West langs op het landgoed in de staat Florida. De met enkele psychische aandoeningen worstelende rapper wil zelf ook een gooi doen naar het presidentschap in 2024. West nam op zijn beurt Nick Fuentes mee. Een 24-jarige Amerikaanse extreemrechtse opiniemaker, die bekend staat als Holocaustontkenner, wit-nationalist en leider van een extreemrechtse groepering. Vanwege zijn gepeperde teksten is zijn show niet meer te vinden op YouTube.

Lees ook | Musk zal DeSantis steunen als hij gooi doet naar presidentschap

'Onverwachte' komst

Trump heeft de ontmoeting met de zeer omstreden personen bevestigd op zijn eigen social mediaplatform. Daarbij stelde hij dat de rapper 'onverwachts met drie vrienden kwam, van wie hij niks wist'. In een online talkshow bevestigde Ye, zoals de rapper zichzelf tegenwoordig noemt, de gang van zaken zoals Trump reconstrueerde.

Ye, die tevens bekend staat onder zijn andere namen Yeezus, Saint Pablo en zijn echte naam Kanye Omari West, is inmiddels zelf ook geen onomstreden naam. Ye zag de afgelopen periode samenwerkingen met grote merken verdwijnen vanwege antisemitische uitspraken. Volgens Ye, die zichzelf vergelijkt met Malcolm X en Martin Luther King, ging de ontmoeting onder meer over zijn eigen gooi naar het presidentschap.

Grimmige sfeer

Op zijn eigen social media-platform Truth Social beschrijft Trump dat het om een 'snel en rustige' ontmoeting ging. Een reconstructie van The Washington Post beschrijft ook grimmige momenten tijdens de ontmoeting, waar Trump Kim Kardashian, de ex-vrouw van Ye, op de hak nam. Daarnaast zou de rapper aan Trump hebben gevraagd om zijn vicepresidentskandidaat te worden in 2024. Dat aanbod sloeg Trump af.

Republikeinen spreken zich uit

Trumps diner met de omstreden figuren heeft intussen een schisma veroorzaakt binnen de Republikeinse partij, de partij van Trump. Grote namen zoals voormalig vice-president Mike Pence, Senatoren Lindsey Graham, Rick Scott, Bill Cassidy, Susan Collins en Thom Tillis spraken zich erover uit. Ook de partijvoorzitter van de Republikeinen liet weten dat er binnen de partij 'geen ruimte is voor witte suprematie, neo-nazisme, haatzaaien en onverdraagzaamheid en dat het walgelijk is'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen