Internationaal29 nov '22 16:50

Turkije houdt Zweden en Finland nog altijd in NAVO-wachtkamer

Auteur: BNR Webredactie

Al sinds het begin van het conflict in Oekraïne hebben Zweden en Finland duidelijk gemaakt dat ze bij de NAVO willen. Vrijwel alle lidstaten van de alliantie geven akkoord, maar alleen Turkije dwarsboomt de toetreding van de Scandinaviërs. '

Turkije heeft namelijk zeer hoge eisen als het aankomt op in hun ogen terreurverdachten. 'Zij willen dat de landen meer doen om mensen die volgens hen terreurverdachten zijn, terug te sturen naar Turkije. Ook als het gaat om dissidenten en Koerdische activisten aanpakken, verlangt Turkije meer van Zweden en Finland', legt Visser uit.

Lees ook | Erdogan: 'In Zweden lopen de terroristen gewoon op straat'

Bij een eerder NAVO-top in Madrid beloofden de twee aspirantleden al verbetering ten opzichte van Turkije. Maar nog altijd heeft het Zuid-Europese land geen goedkeuring gegeven. 'Zweden heeft zich aan de afspraken gehouden. Zij hebben het wapenembargo op Turkije geschrapt, ook zijn ze gestopt met het steunen van Koerdische strijders in Syrië. Maar voor Turkije is het niet genoeg. Ze willen dat mensen die in Turkije voor terrorisme worden verdacht aan hen worden uitgeleverd. Dat is een gevoelige kwestie en daar beslist de rechter over, niet de Zweedse regering', zegt Visser.

Bij een eerder NAVO-top in Madrid beloofden de twee aspirantleden al verbetering ten opzichte van Turkije. Maar nog altijd heeft het Zuid-Europese land geen goedkeuring gegeven.
Bij een eerder NAVO-top in Madrid beloofden de twee aspirantleden al verbetering ten opzichte van Turkije. Maar nog altijd heeft het Zuid-Europese land geen goedkeuring gegeven. (ANP / AFP)

Want wie volgens de Turken een terreurverdachte is, is in werkelijkheid soms een politiek vluchteling. Een voorbeeld daarvan is Bülent Kenes. 'Hij was hoofdredacteur van een krant in Turkije. Die krant werd in 2016 gesloten door Turkije en veel medewerkers werden gevangengenomen. Na de coup in Turkije moest ook Kenes vluchten, omdat hij als medeplichtig werd gezien vanwege zijn columns.' Volgens Visser kan de Turkse dissident dan ook driemaal levenslang verwachten in Turkije.

Ook Hongarije heeft nog geen goedkeuring gegeven

In Zweden heeft de voormalig journalist dan ook politiek asiel gekregen. 'Hij is een van de mensen die de Turkse president Erdogan heeft genoemd bij naam om uit te leveren aan Turkije. Voor Zweden is het heel lastig om aan zo'n eis te voldoen.'

De NAVO is ondertussen ook ongeduldig. 'NAVO-baas Jens Stoltenberg heeft gezegd dat de het nu de hoogste tijd is dat de landen lid worden. De druk op Turkije neemt dus ook toe. Niet alleen vanwege de uitspraken van Stoltenberg, maar ook omdat alleen Hongarije en Turkije het lidmaatschap nog moeten goedkeuren.' Visser benadrukt echter dat Hongarije in januari de toetreding zal goedkeuren. Daardoor blijven alle ogen op Turkije gericht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen