Internationaal29 nov '22 08:58

Dit staat bovenaan het Oekraïense wensenlijstje bij de NAVO-top

Auteur: Aäron Loupatty

De NAVO-top in Roemenië staat vooral in het teken van de Oekraïense vraag naar meer luchtverdediging. Niet voor niets is ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba op de top aanwezig waar ook de buitenlandministers van de NAVO-leden acte de présence gaan geven.

Vooral de eerste dag, vandaag, zal in het teken staan van de Russische invasie in Oekraïne, vertelt Han Bouwmeester, kolonel en docent militaire strategie. 'De ministers moeten nog besluiten hoe de steun aan Oekraïne vormgegeven gaat worden. Oekraïne vraagt de laatste tijd vooral om meer luchtverdedigingssystemen. Dat zal op de agenda staan, neem ik aan.'

De NAVO-top in Roemenië staat vooral in het teken van de Oekraïense vraag naar meer luchtverdediging. Niet voor niets is ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba aanwezig op de top waar ook de buitenlandministers van de NAVO-leden acte de présence gaan geven.
De NAVO-top in Roemenië staat vooral in het teken van de Oekraïense vraag naar meer luchtverdediging. Niet voor niets is ook de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba aanwezig op de top waar ook de buitenlandministers van de NAVO-leden acte de présence gaan geven. (ANP / EPA)

Morgen zal de NAVO-top vooral gaan over het 'strategisch concept' van de NAVO, dat gebaseerd is op afschrikking en mocht dat niet werken verdediging, legt Bouwmeester uit. 'Dat is afgelopen juni al besproken door de staatshoofden. Men zal dan kijken wat het heeft opgebracht, daarbij gaat het vooral over de invloed van China, de sterkte van de oostflank en energieveiligheid. Bij het laatste punt kijkt men vooral naar hoe goed die infrastructuur is beveiligd en beschermd.'

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

De Oekraïense buitenlandminister Koeleba zal zelf ook spreken op de top. Hij zal daar waarschijnlijk vooral de crisis in zijn land aanstippen nu de winter is aangebroken en de oorlog voortduurt. 'Hij zal waarschijnlijk met een wensenlijstje komen waar heel veel behoefte aan is. Met zijn aanwezigheid dwingt hij ook wel wat af', zo denkt Bouwmeester.

Rusland ziet bevestiging Oekraïense aanwezigheid

Voor Rusland is de Oekraïense aanwezigheid op de top een bewijs van de strijd die het voert tegen de NAVO. 'NAVO-troepen op de grond van Oekraïne is een doorslaggevend punt dat er ook werkelijk fysiek een oorlog tegen de NAVO wordt gevoerd, vanuit Rusland. Maar het is wel duidelijk dat de NAVO een standpunt heeft gekozen in deze oorlog. Waarom? Omdat Oekraïne een zelfstandig land is dat werd aangevallen. Dat is een ernstige schending van het internationale recht', aldus Bouwmeester.

In historisch licht is de NAVO-top in Boekarest pikant voor Oekraïne. In 2008, toen de laatste NAVO-top in Roemenië werd gehouden, voorkwam toenmalig bondskanselier van Duitsland Angela Merkel dat Oekraïne NAVO-lid werd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen