Internationaal29 nov '22 09:37Aangepast op 29 nov '22 10:39

Russen graven zich in om opmars naar Krim te stoppen

Auteur: Mark van Harreveld

Op de oostelijke oever van de rivier de Dnjepr graaft het Russische leger zich in om een Oekraïense opmars richting de Krim te voorkomen. 'Die komen eraan', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg over de Oekraïense strijdkrachten. Vooralsnog gebeurt er weinig. Aan het oostelijk front daarentegen 'vechten ze elkaar de tent uit'.

Oekraïense strijdkrachten vuren raketten af op Russische stellingen nabij Bahmoet.
Oekraïense strijdkrachten vuren raketten af op Russische stellingen nabij Bahmoet. (ANP / AFP / Anatolii Stepanov)

In Roemenië zijn inmiddels de buitenlandministers van de NAVO-landen bij elkaar. 'Ze zijn bijeen om de strategie bij te stellen', zegt Hammelburg. De buitenlandcommentator denkt dat een van de punten die ter tafel komen het plan van Boeing zal zijn. Dat heeft een plan gemaakt om goedkope raketten, waar het er blijkbaar veel van heeft, te voorzien van een eenvoudig ontstekingsmechanisme en zo 'honderden of duizenden extra raketten te kunnen leveren'.

Lees ook | Russen putten Oekraïense luchtverdediging uit

Langeafstandsraketten

Het pikante aan dit verhaal is dat het bereik van die raketten heel groot is, ze kunnen tot in Rusland doelen raken. Voorheen wilden de Amerikanen hier niet aan om te voorkomen dat Rusland zelf met NAVO-wapens zou worden aangevallen, volgens Hammelburg zou een dergelijke beslissing een enorme omwenteling zijn.

Lees ook | Dit staat bovenaan het Oekraïense wensenlijstje bij de NAVO-top

Intussen werkt Oekraïne hard verder aan het herstellen van de stroomvoorziening. Volgens Europa-verslaggever Gert Jan Hahn worden nu tests uitgevoerd met importstroom vanuit Europa. Vlak na de invasie in februari werd Oekraïne aangesloten op het Europees stroomnetwerk en verkocht het goedkope stroom aan het Westen. Die situatie is nu omgedraaid, Oekraïne importeert nu stroom.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen