Internationaal30 nov '22 06:16Aangepast op 30 nov '22 10:23

China sluit universiteiten, hard ingrijpen in Guangzhou

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

China heeft universiteitsstudenten naar huis gestuurd en een grote politiemacht op de been gebracht in een poging om de anti-regeringsprotesten de kop in te drukken. 's Lands hoogste veiligheidsorgaan riep tot een hardhandig optreden tegen 'vijandige krachten'. In Guangzhou treedt de politie hard op tegen demonstranten. Te midden van deze onrust bezoekt EU-voorzitter Michel morgen Beijing. 'Kennelijk heeft Xi daar wel tijd voor', zegt China-correspondent Anouk Eigenraam.

Intussen hebben de Chinese autoriteiten aangekondigd meer ouderen te willen vaccineren, waarschijnlijk bedoeld als poging om de woede over het zero-Covid-beleid te temperen. Zo'n ouderen vaccinatie is essentieel wil China de controles versoepelen zonder dat dat direct leidt tot massale sterfgevallen en een overbelasting van het broze gezondheidssysteem.
Intussen hebben de Chinese autoriteiten aangekondigd meer ouderen te willen vaccineren, waarschijnlijk bedoeld als poging om de woede over het zero-Covid-beleid te temperen. Zo'n ouderen vaccinatie is essentieel wil China de controles versoepelen zonder dat dat direct leidt tot massale sterfgevallen en een overbelasting van het broze gezondheidssysteem. (ANP / EPA / Jerome Fabre)

'Vannacht is het redelijk rustig gebleven in Beijing, er is overal massaal politie aanwezig.' In Guanzhou zijn er nog een paar protesten, maar Eigenraam verwacht dat die protesten snel de kop ingedrukt zullen worden of dat al zijn. Intussen hebben de Chinese autoriteiten aangekondigd meer ouderen te willen vaccineren, waarschijnlijk bedoeld als poging om de woede over het zero-Covid-beleid te temperen. Zo'n ouderenvaccinatie is essentieel wil China de controles versoepelen zonder dat dat direct leidt tot massale sterfgevallen en een overbelasting van het broze gezondheidssysteem.

Artikel gaat verder onder de video

Lees ook | Europa klem tussen VS en China; EU-voorzitter Michel naar Xi

Versoepelingen

Volgens Eigenraam zijn er in Beijing enkele versoepelingen. Zo hoeven ouderen die niet meer naar buiten komen en kinderen zich niet meer dagelijks te laten testen, zegt Eigenraam die benieuwd is of EU-voorzitter Michel iets gaat zeggen over de protesten. De Amerikaanse ambassadeur heeft de Chinese overheid laten weten dat ze zich niet met de protesten moeten bemoeien, China zal zoals gebruikelijk als door een wesp gestoken reageren en de VS zeggen zich niet in binnenlandse aangelegenheden te mengen.

Lees ook | China: 'Op de achtergrond grijpen ze keihard in'

Na protesten in het weekend was de prestigieuze Tsinghua Universiteit van Beijing, waar ook de Chinese leider Xi Jinping studeerde, een van de universiteiten die studenten naar huis stuurde en lessen en examens online zette, officieel vanwege een corona-uitbraak. De politie verzamelde zich in groten getale op pleinen en wegen in heel China waar protesten waren gehouden, en heeft barrières opgeworpen.

Escalatie Guangzou

In de Zuid-Chinese stad Guangzhou zijn de protesten tegen coronamaatregelen in de nacht van dinsdag op woensdag geëscaleerd. Op sociale media gaan beelden rond van aanvaringen tussen de demonstranten en de politie, die daarbij bekogeld wordt. Ook is te zien dat mensen worden opgepakt.

De mensen verzamelden zich dinsdagavond in Guangzhou om een einde aan de lockdowns te eisen. De politie staat op de beelden schouder aan schouder in beschermende kleding tegenover de demonstranten. Ze krijgen allerlei objecten naar hun hoofd gegooid en staan tussen gebroken glas. Later voert de politie zeker tien demonstranten af met hun handen vastgebonden op de rug.

De protesten in Guangzhou zijn deel van een ongekende protestgolf in China waarin mensen protesteren tegen de strenge coronalockdowns. In het hele land gingen mensen de afgelopen dagen de straat op na een brand in Urumqi die tien mensen het leven kostte. Volgens veel Chinezen konden zij door de coronamaatregelen niet meer ontsnappen.

Lees ook | 'Chinese overheid zit in het nauw'

Chinese industrie

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag. Vooral de lockdowns die grote delen van het land troffen zorgden voor problemen. Door de coronabeperkingen wordt ook de logistieke keten in de war geschopt.

De zogeheten Purchasing Managers' Index (PMI), een belangrijke graadmeter om de bedrijvigheid in de verwerkende industrie te meten kwam in november uit op 48,0. Dat betekende een daling ten opzichte van de 49,2 van oktober en ruim onder de grens van 50 punten die groei van krimp scheidt, aldus het Chinese statistiekbureau.

China houdt vast aan zijn zero-covid-beleid om verspreiding van het virus tegen te gaan. Onderdeel van dat beleid zijn strenge quarantaineregels en massale tests. Desondanks bereikten de infecties deze maand recordhoogten. Daardoor daalde de binnenlandse vraag en zakte ook het ondernemersvertrouwen weg. De industrie kampt al het hele jaar met de coronbeperkingen. Daar kwam deze zomer ook een hittegolf overheen die de bedrijvigheid raakte in het land.

De beleidsmakers in China hebben zich een jaarlijkse economische groei van ongeveer 5,5 procent ten doel gesteld. Maar volgens kenners zal het land grote moeite hebben dit doel te halen, ondanks de aankondiging van een beter dan verwachte groei van 3,9 procent in het derde kwartaal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen