Internationaal30 nov '22 06:52

Jury acht militieleider schuldig aan opruiing Capitoolaanval

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Een Amerikaanse jury heeft oprichter en leider Stewart Rhodes van de Amerikaanse militiegroep Oath Keepers schuldig bevonden aan 'opruiende samenzwering' voor de aanval van vorig jaar op het Amerikaanse Capitool. Rhodes kan een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar tegemoet zien.

Rhodes, die een ooglapje draagt ​​nadat hij zichzelf per ongeluk met zijn eigen wapen in het gezicht had geschoten, is een van de meest prominente beklaagden van de ongeveer negenhonderd verdachten die tot nu toe zijn aangeklaagd in verband met de aanval.
Rhodes, die een ooglapje draagt ​​nadat hij zichzelf per ongeluk met zijn eigen wapen in het gezicht had geschoten, is een van de meest prominente beklaagden van de ongeveer negenhonderd verdachten die tot nu toe zijn aangeklaagd in verband met de aanval. (ANP / Associated Press / Susan Walsh)

Rhodes, die een ooglapje draagt ​​nadat hij zichzelf per ongeluk met zijn eigen wapen in het gezicht had geschoten, is een van de meest prominente beklaagden van de ongeveer negenhonderd verdachten die tot nu toe zijn aangeklaagd in verband met de aanval. De vier medeverdachten van Rhodes in het proces waren Kelly Meggs, Kenneth Harrelson, Jessica Watkins en Thomas Caldwell. Van die vier werd alleen Meggs schuldig bevonden aan opruiing. Een rechter moet de strafmaat van Rhodes en Meggs nog vaststellen.

Lees ook | Trump stapt naar de rechter om niet te hoeven getuigen over bestorming Capitool

Snelle reactiemacht

De beklaagden werden beschuldigd van het opzetten van een 'snelle reactiemacht' die volgens de aanklagers in een nabijgelegen hotel in Virginia was gepositioneerd en was uitgerust met vuurwapens die snel naar Washington konden worden vervoerd als ze werden opgeroepen.

Vier andere Oath Keepers-leden die beschuldigd worden van opruiende samenzwering zullen in december voor de rechter verschijnen. Leden van een andere rechtse groep genaamd de Proud Boys, waaronder de voormalige voorzitter Enrique Tarrio, zullen in december ook terechtstaan ​​wegens beschuldigingen van opruiende samenzwering.

Lees ook | Geheime dienst VS negeerde gevaar bestorming Capitool

Jurist en parachutist

Rhodes, een aan de Yale Law School opgeleide voormalige legerparachutist en een geroyeerd advocaat, richtte in 2009 de Oath Keepers op, een militiegroep bestaande ​​uit huidige en voormalige Amerikaanse militairen, wetshandhavers en eerstehulpverleners. De eed ('oath') die de leden hebben gezworen is de Amerikaanse grondwet te beschermen. De leden verschijnen vaak zwaarbewapend, bij protesten en politieke evenementen, waaronder de demonstraties voor rassenrechtvaardigheid na de moord op de zwarte George Floyd door een blanke politieagent in Minneapolis.

Lees ook | Capitool-hoorzitting: Hoe innig waren de banden tussen Trump en extreemrechts?


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen