Internationaal1 dec '22 20:27

Liveblog | Brussel: Risico dat Elon Musk Poetin helpt; Bombrief bij Amerikaanse ambassade in Madrid

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 281 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Biden wil alleen met Poetin praten als die oorlog wil beëindigen

20:27 | Een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin is pas aan de orde als blijkt dat hij de oorlog in Oekraïne wil beëindigen, zegt zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. 'Dan wil ik graag met hem gaan zitten om te bespreken waar hij aan denkt', zei Biden op een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron in Washington.

Volgens Biden is duidelijk dat Rusland het buurland wil bezetten als dat lukt. 'Maar ze hebben zich misrekend', verwees hij naar de succesvolle Oekraïense tegenoffensieven. Contact met Poetin gaat sowieso in samenspraak met NAVO-partners, zei Biden.

Macron heeft binnenkort weer een telefoongesprek met Poetin. Hij gaat onder meer de veiligheid van kerncentrales in Oekraïne aansnijden, zei Macron. De Franse president wil het gesprek met Moskou gaande houden, maar hij beloofde Oekraïne nooit naar een compromis te dirigeren waar Kiev tegen is. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil volgens hem graag vrede. 'Onze taak is om met hem samen te werken.'

Europese steun aan Oekraïne is 'lang vol te houden'

19:01 | De Europese steun aan Oekraïne in de oorlog tegen Rusland is 'lang vol te houden'. Dat zegt VVD-Europarlementariër Bart Groothuis in het BNR-programma De Wereld. 'Zolang de staat bijspringt, is het lang vol te houden.'

Met het bijspringen van de staat richt Groothuis zijn woorden op de hoge inflatie. 'Ons verzet hiertegen (de oorlog van Rusland, red.) is goed te managen als de staat ook bijspringt. Want we zien de verhoging van de energieprijzen, een behoorlijke verslechtering van de concurrentiepositie en daar moeten we wel even wat mee, want dat komt niet zomaar', zegt Groothuis.

'Zolang wij leven, komt er niks positiefs meer uit Rusland'

18:44 | Ondernemers hebben niks meer te zoeken in Rusland. Dat stelt ondernemer Jeroen Ketting, die bijna 30 jaar actief was in het land en Nederlanders hielp een onderneming op te starten in Rusland. 'Daar komt niks positiefs meer uit, zolang wij leven', zegt Ketting in het BNR-programma Wereldveroveraars.

Vanwege de oorlog die Rusland startte in Oekraïne, heeft Ketting uit principiële overwegingen zijn onderneming in Rusland stopgezet. 'Voor mij was het heel simpel: Ik wil niet degene zijn die hier nog winst heeft gemaakt, terwijl dit regime er zit en deze oorlog plaatsvindt. Het was een no-brainer.'

Oekraïne en Rusland wisselen vijftig krijgsgevangenen uit

17:10 | Rusland en Oekraïne hebben opnieuw krijgsgevangenen uitgewisseld. Het Russische ministerie van Defensie en de Oekraïense autoriteiten lieten weten dat donderdag vijftig gevangen militairen zijn geruild.

Het is de derde uitwisseling in een week tijd. Stafchef Andriy Yermak van de Oekraïense president Volodimir Zelenski zei ermee door te gaan tot 'tot de bevrijding van de laatste Oekraïner'. Onder de terugkeerders zijn militairen die gevangen waren genomen bij de strijd rond de havenstad Marioepol en bij 'veldslagen in Donetsk, Loehansk en Zaporizja', meldde Yermak via berichtendienst Telegram.

Rusland zei dat het de vrijgelaten gevangenen naar Moskou zou vliegen voor medische controles en rehabilitatie.

EU-kopstuk Michel vraagt Chinese president om Poetin te bewerken

15:23 | EU-kopstuk Charles Michel heeft op bezoek in Beijing China opgeroepen Rusland van verder geweld tegen Oekraïne te weerhouden. De Chinese president Xi Jinping benadrukte dat er een politieke oplossing voor het conflict moet komen.

Michel, voorzitter van de raad van regeringsleiders van de Europese Unie, sprak ongeveer drie uur met Xi. Hij stond voor een ingewikkelde opdracht, omdat de verstandhouding met China de afgelopen jaren rap is verslechterd. De EU verweert zich, mede op aansporing van de Verenigde Staten, tegen de groeiende greep van China op de Europese en wereldeconomie. Dat China partij blijft kiezen voor Rusland in de Russische oorlog tegen Oekraïne heeft nog meer verwijdering gebracht.

Brussel: Risico dat Elon Musk Poetin helpt

15:01 | De Europese Commissie vreest dat Elon Musk - al dan niet bewust - de Russische president Vladimir Poetin helpt, na de overname van social medium Twitter. Sinds de overname zijn werknemers van Twitter en masse ontslagen of vertrokken.

Daardoor is er mogelijk minder menskracht om propaganda van Poetin te verwijderen van het platform, denkt Vera Jourova, vicepresident van de Europese Commissie. De EU ziet dat Twitter 'wordt misbruikt', omdat ze niet slaagt in het bestrijden van neppe of misleidende content op het medium. Daarbij is de vicepresident ook bang dat Twitter gaat dienen als een 'hub' voor Russische propaganda.

'Bombrief bij Amerikaanse ambassade in Madrid'

14:30 | Volgens Spaanse media is er een bombrief bezorgd bij de Amerikaanse ambassade in Madrid. Het gebied rond de ambassade is afgezet.

Eerder vandaag werd bekend dat er twee bombrieven zijn bezorgd bij een luchtmachtbasis in de buurt van de hoofdstad, nadat gisteren ook twee brieven zijn bezorgd. Een bij de ambassade van Oekraïne en een bij een wapenfabrikant in Zaragoza.

Ook werd bekend dat een soortgelijke bombrief op 24 november is bezorgd bij 'El Moncloa', de officiële residentie van de Spaanse premier.

EU wil laptops naar Oekraïne sturen

14:15 | Leraren, kinderen, verplegers, artsen en ambtenaren in het door oorlog geteisterde Oekraïne hebben dringend behoefte aan laptops, tablets en smartphones. De Europese Commissie roept burgers en bedrijven in de EU daarom op om nieuwe en goed functionerende tweedehands apparaten die mogelijk ongebruikt thuis of op kantoor rondslingeren, te doneren. Het initiatief is Laptops for Ukraine gedoopt.

Volgens de Oekraïense autoriteiten staan naar schatting 70.000 leerkrachten te springen om een laptop, zodat ze hun werk kunnen voortzetten. Ongeveer 5000 scholen in de door Russische aanvallen meest getroffen regio's hebben computers nodig om 200.000 leerlingen aan het leren te houden. Nog veel meer laptops, tablets en mobieltjes zijn nodig in ziekenhuizen en bij de overheid.

De commissie vraagt bedrijven gul te doneren maar roept ook kleinere organisaties en burgers op elektronische apparaten te geven. Daarvoor zullen verschillende verzamelpunten worden opgezet. In Brussel worden alle EU-instellingen afgeschuimd op bruikbare apparatuur, zegt de commissie.

Naast militaire, humanitaire en financiële steun die Europa zoveel mogelijk aan Oekraïne geeft, is ook praktische hulp nodig, aldus de commissie. Eerder deze maand riep ze al op generatoren en transformators te verzamelen, nadat Russische raketten deels de energievoorziening hadden uitgeschakeld. De EU kan via het zogeheten Europese mechanisme voor civiele bescherming zorgen dat de spullen naar Oekraïne gaan en daar verder worden gedistribueerd. Ook neemt ze de kosten van het vervoer op zich.

Luchtalarm over heel Oekraïne

13:35 | In heel Oekraïne is het luchtalarm zojuist afgegaan. Oekraïense overheidsfunctionarissen waarschuwden eerder al dat Rusland een nieuwe aanval met raketten en drones aan het voorbereiden zijn. Onduidelijk is op dit moment nog of er enige impact is en of er daadwerkelijk luchtaanvallen onderweg zijn.

Zwitserland heeft 7,9 miljard dollar aan Russische tegoeden bevroren

13:15 | Zwitserland heeft gezegd dat het 7,9 miljard dollar aan Russische tegoeden heeft bevroren als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Dit bedrag is hoger dan het bedrag dat het staatssecretariaat voor economische zaken (SECO) in juli bekendmaakte.

Zwitserland is een favoriete bestemming voor rijke Russen en hun bezittingen, en er is ook beslag gelegd op 15 Russische eigendommen. De banken van het land mogen geen deposito's van Russische onderdanen of in Rusland gevestigde personen of entiteiten van meer dan 100.000 Zwitserse frank aanvaarden. De regering in Bern heeft zich in de nasleep van de invasie in februari aan de zijde van de EU geschaard over de sancties.

Nederland financiert veldhospitaal voor Oekraïne

13:00 | Nederland betaalt mee aan een volledig toegerust militair veldhospitaal voor Oekraïne. Het gaat om een hospitaal dat modulair is en met vrachtwagens naar het front gereden kan worden. Het omvat onder meer een intensive care en een operatiekamer. Ook Estland en Noorwegen dragen bij.

Het hospitaal biedt volgens Defensie ruimte aan maximaal vier intensivecarebedden, inclusief apparatuur. De operatiekamer is groot genoeg om met zeven man tegelijk levensbedreigende behandelingen uit te voeren. De Oekraïense krijgsmacht krijgt er ook acht ambulances bij en Nederland en Estland gaan de Oekraïners helpen trainen bij het gebruik van het ziekenhuis. Waar dat gebeurt, is niet bekendgemaakt, maar het zal in ieder geval niet in Oekraïne zijn.

'De winter is begonnen en de gevechten om Oekraïens grondgebied gaan door. Met dit mobiele operationele ziekenhuis kunnen de Oekraïners ook dicht bij het front levens van militairen redden', aldus minister Kajsa Ollongren van Defensie. Het veldhospitaal kost 7,8 miljoen euro en wordt geleverd door de Esten. Nederland betaalt 3,5 miljoen, Noorwegen 4,3 miljoen.

Oekraïne ontslaat ingenieur Zaporizjia, beschuldigd van collaboratie

11:45 | Oekraïne heeft donderdag de plaatsvervangend hoofdingenieur van zijn door Rusland bezette kerncentrale in Zaporizjia ontslagen en hem beschuldigd van collaboratie met de troepen van Moskou en verraad, aldus het staatskernbedrijf Energoatom. De verklaring werd gepubliceerd een dag nadat Rusland had gezegd dat het de ingenieur, Yuriy Chernichuk, had bevorderd tot directeur van de enorme kerncentrale in het zuidoosten van Oekraïne.

Lavrov: VS en NAVO betrokken bij oorlog

10:50 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de Verenigde Staten en de NAVO betrokken zijn bij de oorlog. 'Zeg niet dat de VS en de NAVO niet betrokken zijn bij de oorlog; dat zijn ze. Ze zijn partij door hun wapenleveranties en door militairen te trainen op hun grondgebied.'

Hij zei verder dat het onmogelijk is over nucleaire wapenbeheersing te spreken zolang de oorlog in Oekraïne voortduurt, en stelde dat de 'westerse betrokkenheid' niet mag worden genegeerd. Rusland heeft zich teruggetrokken uit de besprekingen die maandag zouden beginnen over het Start-verdrag inzake nucleaire ontwapening, dat in 2026 afloopt.

'Het is glashelder dat het onmogelijk is om vandaag over strategische stabiliteit te discussiëren en tegelijkertijd alles wat in Oekraïne gebeurt te negeren. Want het doel in Oekraïne is verklaard - niet het redden van de Oekraïense democratie, maar het verslaan van Rusland op het slagveld, of zelfs het vernietigen van Rusland', zei Lavrov.

De minister van Buitenlandse Zaken beweerde dat Rusland in het verleden zou hebben gekeken naar uitbreiding van het Start-verdrag met hypersonische wapens, en dat het Kremlin bereid was verder te gaan dan een verklaring in juni 2021, die samen met de VS werd afgegeven, dat een nucleaire oorlog niet kon worden uitgevochten en onaanvaardbaar was. Hij zei dat daarin had kunnen staan dat een oorlog tussen kernmachten onaanvaardbaar zou zijn.

Lavrov voegde er echter aan toe dat het naïef was van de VS om te verwachten dat Rusland strategische nucleaire kwesties zou bespreken terwijl de VS in Moskous optiek lijken te proberen Rusland te vernietigen.

UWV kreeg ruim 52.000 meldingen over werkende Oekraïners

10:45 | Bij het UWV zijn bij elkaar ruim 52.000 meldingen ontvangen van werkgevers dat zij een vluchteling uit Oekraïne in dienst hebben genomen. De meeste Oekraïners vonden werk bij uitzendbureaus en in de horeca. In de regio's Groot Amsterdam en Den Haag zijn de meeste vluchtelingen aan de slag gegaan.

Sinds 1 april moeten werkgevers een melding doen bij het UWV wanneer zij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen. Voor deze groep mensen geldt een vrijstelling van de zogeheten tewerkstellingsvergunning en ze kunnen daardoor na aankomst in Nederland vrij snel aan de slag, mits dus melding wordt gedaan door de werkgever.

Via de uitzendbureaus kon 54 procent van de Oekraïners aan het werk. Via deze bureaus gaan de vluchtelingen aan het werk als bijvoorbeeld productiemedewerker, schoonmaker en magazijnmedewerker. Een tiende van de aanvragen gaat om een baan in de horeca.

Het UWV benadrukt dat het aantal aanvragen niet gelijkligt aan het aantal mensen dat aan het werk is gegaan. Sommige mensen hebben meerdere baantjes en voor iedere baan afzonderlijk moet een aanvraag worden gedaan. Ook kunnen mensen inmiddels al overgestapt zijn naar een andere baan of inmiddels niet meer werkzaam zijn bij de werkgever.

Lavrov: NAVO wil India meeslepen in anti-Russische alliantie

10:35 | De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov beschuldigde de NAVO er ook van India te willen meeslepen in wat hij een anti-Russische en anti-Chinese alliantie noemde op een moment dat het Westen volgens hem probeert de Russische invloed weg te drukken.

Lavrov voegde er op een persconferentie aan toe dat de Zuid-Chinese Zee een regio aan het worden is waar de NAVO bereid is de spanningen op te voeren en beschuldigde de Verenigde Staten ervan de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten te willen ondermijnen.

Lavrov: Westen mist kans conflict Oekraïne te bezweren

10:30 | Het Westen mist een kans om een brug te bouwen naar Rusland en het conflict in Oekraïne te bezweren, volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Hij noemde onder meer 'grote problemen' binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die donderdag en vrijdag een ministersconferentie houdt in het Poolse Lodz. Lavrov is niet uitgenodigd ondanks het lidmaatschap van Rusland van de OVSE, een overleggroep van 57 landen die al bijna een halve eeuw bestaat.

Volgens Rusland saboteert het Westen de OVSE en proberen Washington en Brussel de organisatie te domineren.

Spanje opgeschrikt door reeks bombrieven

10:15 | Spaanse veiligheidstroepen hebben een derde explosief gevonden dat verborgen zat in een postpakket. Ontvingen eerst de Oekraïense ambassade in Madrid en een Spaanse wapenfabrikant in Zaragoza pakketjes met explosieven, vandaag ontving de luchtmachtbasis in Torrejon de Ardoz buiten Madrid een pakket. Dat melden Spaanse media.

Rusland: Duitsland praat nazi-verleden goed

09:15 | Rusland noemt het besluit van het Duitse parlement om de hongersnood van 1932-33 in Oekraïne te erkennen als een door de Sovjet-Unie opgelegde genocide een anti-Russische provocatie en een Duitse poging om zijn naziverleden goed te praten.

Duitse wetgevers hebben woensdag een resolutie aangenomen waarin de hongerdood van miljoenen Oekraïners - de Holodomor - als genocide wordt aangemerkt.

In november 1932 stuurde Sovjetleider Jozef Stalin de politie op pad om al het graan en vee van de pas gecollectiviseerde Oekraïense boerderijen in beslag te nemen, inclusief het zaad dat nodig was om de volgende oogst te planten. Miljoenen Oekraïense boeren stierven in de daaropvolgende maanden van de honger.

Rusland verwerpt de bewering dat dit een genocide is en zegt dat miljoenen mensen in andere delen van de Sovjet-Unie, ook in Rusland, ook hebben geleden.

'Er is opnieuw een poging om een - in Oekraïne opgezette en door het Westen gesponsorde - campagne te rechtvaardigen en door te drukken om Rusland te demoniseren en etnische Oekraïners tegen Russen op te zetten', zei het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

'De Duitsers proberen hun geschiedenis te herschrijven ... hun eigen schuld te bagatelliseren en de herinnering aan de ongekende aard van de talloze misdaden begaan door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog te vertroebelen', voegde het eraan toe.

Het ministerie beschuldigde het Duitse parlement ervan 'de fascistische ideologie van rassenhaat en discriminatie nieuw leven in te blazen en te proberen zichzelf vrij te pleiten van verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden' door de verklaring aan te nemen.

Grote personeelstekorten Russische bedrijven door oorlog

08:30 | Veel Russische bedrijven kampen met ernstige tekorten aan personeel als gevolg van de mobilisatie van Russen om te vechten in Oekraïne. Volgens een studie van het economische onderzoeksinstituut Gaidar in Moskou heeft een derde van de Russische industriebedrijven te maken met tekorten aan werknemers.

Rusland mobiliseerde in september 300.000 mannen om te vechten tegen Oekraïne. Tegelijkertijd vluchtten toen veel Russische mannen naar het buitenland om zo te voorkomen dat ze naar het front gestuurd zouden worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat bedrijven nu veel minder personeel hebben. Het gaat bijvoorbeeld om vrachtwagenchauffeurs, tractorbestuurders en fabrieksmedewerkers maar ook om bouwvakkers, IT-specialisten en straatvegers.

Inmiddels worden gevangenen ingezet om zo de gaten te vullen. Zo zijn meer dan tweehonderd gevangenen aan het werk gezet in de tankfabriek Oeralvagonzavod, die in handen is van de Russische staat. Ook worden ouderen, vrouwen en tieners vaker aan het werk gezet, net als meer arbeidsmigranten.

De onderzoekers vrezen dat de personeelstekorten nog erger kunnen worden naarmate de oorlog voortduurt. Rusland heeft daarnaast ook te maken met een sterk vergrijzende en krimpende bevolking, waardoor er steeds minder aanbod is van arbeidskrachten.

Leger VS gunt 1,2 miljard dollar voor raketsystemen in Oekraïne

08:00 | Het Amerikaanse leger heeft woensdag een contract van 1,2 miljard dollar toegekend aan wapenfabrikant Raytheon Technologies Co voor zes luchtafweersystemen, bestemd voor Oekraïne. Het gaat in totaal om acht van dergelijke Nasams (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems Nasams) om Russische raket- en drone-aanvallen af te weren.

Oekraïne ontving zijn eerste levering van twee Nasams luchtverdedigingssystemen in november. Andere zullen in de komende maanden worden geleverd zodra ze zijn gebouwd.

Deze zes Nasams-systemen maakten deel uit van het vijfde pakket van het Oekraïne Security Assistance Initiative (USAI) dat op 24 augustus werd aangekondigd en een totale waarde had van 2,98 miljard dollar, aldus een verklaring van het leger. USAI-fondsen stellen de regering Biden in staat wapens aan te schaffen bij de industrie in plaats van wapens uit bestaande Amerikaanse wapenvoorraden te halen.

Zes miljoen mensen zonder stroom op eerste officiële dag van de winter

07:25 | Bijna 6 miljoen Oekraïners zitten zonder stroom op de eerste officiele winterdag. Dat zei de Oekraïense president Zelenski woensdagavond.

Volgens de Oekraïense autoriteiten zijn negen mensen omgekomen bij branden nadat zij de veiligheidsregels hadden overtreden in een poging hun huizen te verwarmen. 'Alleen al in de afgelopen dag waren er 131 branden in Oekraïne, waarvan 106 in de woonsector. Negen mensen stierven, acht raakten gewond', aldus de overheid.

Nieuwe wetgeving snoert Kremlin-critici de mond

06:30 | Rusland scherpt vandaag zijn wetgeving aan waarmee critici makkelijker aangepakt kunnen worden. Deze wet werd in juli afgelopen jaar al ondertekend door Vladimir Poetin. Tegenstanders van de wet zeggen dat dit door Poetin is verzonnen om zijn tegenstanders dwars te zitten.

Nog een aan Oekraïne gelinkte bombrief in Spanje

00:30 | Ook bij een wapenfabrikant in Spanje is woensdag een bombrief bezorgd. Eerder op de dag raakte een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid lichtgewond toen een aan de ambassadeur gerichte envelop ontplofte bij het openen.

De Spaanse politie onderzoekt of en hoe de twee zaken met elkaar in verband staan. Het wapenbedrijf in Zaragoza is de fabrikant van de C90-raketwerpers die Spanje aan Oekraïne levert. Een woordvoerder van de lokale overheid daar liet op de Spaanse radio weten dat de twee enveloppen van dezelfde afzender lijken te zijn gekomen, aangezien hetzelfde emailadres op beide documenten was geschreven.

De fabrikant sloeg alarm toen na het incident op de ambassade in Madrid ook in Zaragoza een brief uit Oekraïne werd bezorgd. De ingeschakelde alarmdiensten constateerden bij een scan van de envelop dat er een draad in was bevestigd, die een explosief had laten afgaan als het poststuk zou zijn geopend. De verdachte envelop is gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba riep eerder woensdag naar aanleiding van de explosie op de ambassade op tot extra veiligheidsmaatregelen bij alle ambassades van Oekraïne.

Woensdag 30 november

Duits parlement: hongersnood Oekraïne in jaren dertig is genocide

20:40 | Het Duitse parlement erkent de hongersnood in Oekraïne die zo'n negentig jaar geleden opzettelijk werd veroorzaakt door de Sovjetregering officieel als genocide. De gebeurtenis staat ook bekend als de Holodomor.

In 1932 en 1933 overleden tot 4 miljoen mensen in de toenmalige Sovjet-deelrepubliek Oekraïne door honger. Dat gebeurde onder Sovjetdictator Josef Stalin, die met de uithongering de Oekraïense boeren wilde controleren.

De Bondsdag stemde met een ruime meerderheid voor de motie die de hongersnood erkent als genocide. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de parlementariërs via Twitter bedankt voor de 'historische beslissing'.

Voor de stemming in Berlijn erkenden volgens het Holodomor Museum in Kiev zestien andere landen de hongersnood als genocide. Nederland erkent de Holodomor niet als volkerenmoord.

De Holodomor werd zaterdag herdacht in Oekraïne. President Zelenski trok toen parallellen tussen de hongersnood in de jaren dertig en de huidige Russische agressie in het land.

Oslo en Berlijn willen NAVO-rol bij bescherming gaspijplijnen

18:05 | Noorwegen en Duitsland gaan de NAVO vragen een coördinerende rol op zich te nemen bij het monitoren en beschermen van onderzeese infrastructuur als gaspijplijnen en telecomkabels. De Noorse premier Jonas Gahr Støre en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz maakten dat bekend na een gesprek in Berlijn.

Het verzoek aan de militaire alliantie is ingegeven door de ontploffingen bij de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 in de Oostzee van eind september. Die werden veroorzaakt door sabotage, maar wie erachter zit is nog niet vastgesteld. De pijplijnen lopen van Rusland naar Duitsland, maar er stroomt geen gas door.

Duitsland zette schepen in nadat gas was vrijgekomen bij de ontploffingen. Noorwegen liet na de explosies zijn marine en luchtmacht patrouilleren bij faciliteiten en olievelden op zee. Soldaten bewaken gasterminals en olieraffinaderijen. Beide landen willen nu dat de NAVO een coördinatiecentrum gaat optuigen. 'Niemand mag denken dat aanvallen op de kritieke infrastructuur van Europa onbeantwoord moeten blijven', zei Scholz.

Nord Stream is grotendeels eigendom van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Dat bedrijf leverde via Nord Stream 1 al geen gas meer en Nord Stream 2 is nooit in gebruik genomen, maar in beide leidingen zat wel gas.

In westerse landen is geopperd dat Rusland de pijpleidingen zelf heeft gesaboteerd om de energiecrisis in Europa te verergeren. Volgens Moskou zat de Britse marine achter de 'terroristische aanslag' op 26 september. Het Britse ministerie van Defensie denkt dat Rusland dit soort 'verzonnen verhalen' de wereld in helpt om de aandacht af te leiden van het 'rampzalige' verloop van de oorlog in Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen