Internationaal1 dec '22 11:51Aangepast op 1 dec '22 16:43

Golf bombrieven teistert Spanje

Auteur: Mark van Harreveld

Spaanse veiligheidstroepen hebben een derde explosief gevonden dat verborgen zat in een postpakket. Ontvingen eerst de Oekraïense ambassade in Madrid en een Spaanse wapenfabrikant in Zaragoza pakketjes met explosieven, vandaag ontving de luchtmachtbasis in Torrejon de Ardoz buiten Madrid een pakket. Op 24 november ontving ook de Spaanse premier Sanchez een 'ontvlambare' brief, net als de minister van Defensie.

Spaanse politie grendelt de Oekraïense ambassade af. Woensdag werd ook een bombrief bezorgd bij een wapenfabrikant in het Noord-Spaanse Zaragoza dat de C90-raketwerpers produceert die Spanje aan Oekraïne levert. Een woordvoerder van de lokale overheid daar liet op de Spaanse radio weten dat de twee enveloppen van dezelfde afzender lijken te zijn gekomen
Spaanse politie grendelt de Oekraïense ambassade af. Woensdag werd ook een bombrief bezorgd bij een wapenfabrikant in het Noord-Spaanse Zaragoza dat de C90-raketwerpers produceert die Spanje aan Oekraïne levert. Een woordvoerder van de lokale overheid daar liet op de Spaanse radio weten dat de twee enveloppen van dezelfde afzender lijken te zijn gekomen (ANP / AFP / Oscar del Pozo)

Gisteren raakte een beveiligingsbeambte van de Oekraïense ambassade in Madrid gewond toen hij een bombrief opende die aan de ambassadeur was gericht. Kiev gaf direct opdracht de beveiliging van al zijn vertegenwoordigingen in het buitenland op te voeren. De veiligheidsagent liep lichte verwondingen op en ging op eigen kracht naar het ziekenhuis voor behandeling.

Naar nu bekend is geworden kreeg de Spaanse premier Pedro Sánchez op 24 november ook een brief toegezonden die volgens de politie 'ontvlambaar', maar niet explosief was. Ook de minister van Defensie heeft volgens de politie een dergelijke brief ontvangen.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba riep alle ambassades van Kiev in het buitenland op de beveiliging 'dringend' te versterken. De minister drong er ook bij Spanje op aan 'dringende maatregelen te nemen om de aanval te onderzoeken', voegde een woordvoerder eraan toe. De daders, voegde hij eraan toe, 'zullen er niet in slagen Oekraïense diplomaten te intimideren of hun dagelijkse werk te stoppen om Oekraïne te versterken en de Russische agressie tegen te gaan'.

C90-raketwerpers

Woensdag werd ook een bombrief bezorgd bij een wapenfabrikant in het Noord-Spaanse Zaragoza dat de C90-raketwerpers produceert die Spanje aan Oekraïne levert. Een woordvoerder van de lokale overheid daar liet op de Spaanse radio weten dat de twee enveloppen van dezelfde afzender lijken te zijn gekomen, aangezien hetzelfde e-mailadres op beide documenten was geschreven. Volgens Spanje-correspondent Jorn Lucas ziet het explosief dat op de luchtmachtbasis is aangetroffen er precies zo uit als de eerdere explosieven; 'Ook nu weer stond er een e-mailadres op het retouradres'.

De fabrikant sloeg alarm toen na het incident op de ambassade in Madrid ook in Zaragoza een brief uit Oekraïne werd bezorgd. De ingeschakelde alarmdiensten constateerden bij een scan van de envelop dat er een draad in was bevestigd, die een explosief had laten afgaan als het poststuk zou zijn geopend. De verdachte envelop is gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen