Internationaal1 dec '22 07:56Aangepast op 2 dec '22 17:28

Chinese vicepremier kondigt versoepelingen aan

Auteur: Mark van Harreveld

China gaat verder versoepelen. Volgens de Chinese vicepremier Sun Chunlan gaat het land 'een nieuwe fase en missie' in en werkt het land toe naar nieuwe vormen van preventie en beheersing van het virus. Chunlan zou dat hebben gezegd tegen nationale gezondheidsfunctionarissen, meldt het staatsmedia Xinhua.

De Chinese vicepremier Sun Chunlan (midden) luistert naar gezondheidsexperts van de Nationale Gezondheidscommissie. 'Met een minder besmettelijke Omicron-variant, de toenemende vaccinatiegraad en de toenemende ervaring met de bestrijding en preventie van uitbraken, staat China's beheersing van de pandemie voor een nieuwe fase en missie', zou Sun gezegd hebben.
De Chinese vicepremier Sun Chunlan (midden) luistert naar gezondheidsexperts van de Nationale Gezondheidscommissie. 'Met een minder besmettelijke Omicron-variant, de toenemende vaccinatiegraad en de toenemende ervaring met de bestrijding en preventie van uitbraken, staat China's beheersing van de pandemie voor een nieuwe fase en missie', zou Sun gezegd hebben. (ANP / Xinhua News Agency / Liu Bin)

'Met een minder besmettelijke Omikron-variant, de toenemende vaccinatiegraad en de toenemende ervaring met de bestrijding en preventie van uitbraken, staat China's beheersing van de pandemie voor een nieuwe fase en missie', zou Sun gezegd hebben.

Sun zat een rondetafel van gezondheidsdeskundigen voor en zei dat China ook een meer 'menselijke aanpak' hanteert bij het reageren op uitbraken. Sinds enkele dagen benadrukken Chinese ambtenaren dat de Omikron-stam van Covid-19 minder ernstig is.

De versoepelingen zouden onder andere gaan om de quarantaineprotocollen en massatesten die op minder grote schaal zullen plaatsvinden, zo melden bronnen tegenover persbureau Reuters. Ergens in de komende dagen wordt het nieuwe beleid geopenbaard.

Lees ook | China sluit universiteiten, hard ingrijpen in Guangzhou

De staatsmedia drukken het publiek op het hart niet in paniek te raken over deze variant. En daarmee slaat Beijing niet alleen een andere toon aan dan voorheen, er komt een nieuwe vaccinatiecampagne voor ouderen. Meer dan 90 procent van de Chinese bevolking heeft ten minste twee vaccinaties achter de kiezen, het percentage daalt echter sterk bij ouderen, vooral bij 80-plussers.

China meldde woensdag 36.061 coronagevallen, een lichte daling ten opzichte van de 37.828 van dinsdag. Ondanks de relatief hoge aantallen zijn sommige gebieden begonnen de beperkingen te versoepelen.

Lees ook | China: 'Op de achtergrond grijpen ze keihard in'

Versoepeling en repressie

Op donderdag werden 24 districten in Shanghai die het predicaat 'hoog risico' droegen, vrijgegeven van de lockdown-maatregelen, aldus de staatsmedia. Dit volgde op de versoepeling van de lockdowns in 11 districten in Guangzhou op woensdag. Dit in weerwil van het feit dat beide steden een stijgend aantal gevallen meldden. Ook in Zhengzhou, waar werknemers van een toeleverancier van Apple de afgelopen weken staakten, zijn de beperkingen versoepeld. De staatsmedia meldden ook dat in Chongqing een begin zal worden gemaakt met het opheffen van de blokkades.

Volgens analisten zijn dit duidelijke signalen dat de Chinese regering nota heeft genomen van de soms gewelddadige demonstraties. Laat onverlet dat de autoriteiten nog steeds intensief deelnemers aan demonstraties opsporen, thuis bezoeken en arresteren.

Lees ook | 'Chinese overheid zit in het nauw'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen