Internationaal1 dec '22 15:01Aangepast op 1 dec '22 16:38

Brussel: Risico dat Elon Musk Poetin helpt

Auteur: Aäron Loupatty

De Europese Commissie vreest dat Elon Musk - al dan niet bewust - de Russische president Vladimir Poetin helpt, na de overname van social medium Twitter. Sinds de overname zijn werknemers van Twitter en masse ontslagen of vertrokken.

De Europese Commissie is bang voor het risico dat Elon Musk (mogelijk onbedoeld) de Russische president Vladimir Poetin helpt, na de overname van social medium Twitter. Sinds de overname zijn werknemers van Twitter en masse ontslagen en vertrokken.
De Europese Commissie is bang voor het risico dat Elon Musk (mogelijk onbedoeld) de Russische president Vladimir Poetin helpt, na de overname van social medium Twitter. Sinds de overname zijn werknemers van Twitter en masse ontslagen en vertrokken. (ANP)

Daardoor is er mogelijk minder menskracht om propaganda van Poetin te verwijderen van het platform, denkt Vera Jourova, vicepresident van de Europese Commissie. De EU ziet dat Twitter 'wordt misbruikt', omdat ze niet slaagt in het bestrijden van neppe of misleidende content op het medium. Daarbij is de vicepresident ook bang dat Twitter gaat dienen als een 'hub' voor Russische propaganda.

Lees ook | Mogelijke geldstromen Elon Musk en Kremlin onderzocht

'Musk wil gezien worden als helper van Oekraïne'

'Door niet actief op te treden tegen propaganda, en het verwijderen van desinformatie, ben je actief de oorlog aan het steunen', zegt Jourova in een interview met Bloomberg. Zij ziet dan ook dat de Twitter-overname van Musk een 'lastige en misschien zelfs gevaarlijke onderneming' kan zijn voor de techmiljardair. 'Hij wil juist gezien worden als iemand die Oekraïne helpt', waarmee Jourova verwijst naar de Starlink-satellieten die het Oekraïense leger en de bevolking helpen bij internetcommunicatie.

Luister ook | Tech Update 'EU waarschuwt Twitter voor Russische propaganda'

Meer toezicht

Al vaker kreeg 's werelds rijkste man kritiek te verduren van de EU. Ook Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) was fel over het beleid op Twitter sinds Musk het medium in handen heeft. Hij vindt er meer toezicht nodig is op het platform op het gebied van vrijheid van meningsuiting en desinformatie. Daarnaast wil Breton meer waarborgen voor de privacy van gebruikers van Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen