Internationaal2 dec '22 05:00Aangepast op 2 dec '22 06:27

'Catastrofale' spoorwegstaking VS afgewend

Auteur: ANP

De Amerikaanse Senaat heeft met een grote meerderheid (80-15) ingestemd met een wetsvoorstel van de regering-Biden dat een grootschalige spoorwegstaking af moet wenden.

Het Amerikaanse parlement slaagde daarin dankzij een wet uit 1926 die het mogelijk maakt om geschillen tussen spoorwegen en vakbonden te beslechten. Werknemers gaan er door de wet de komende vijf jaar zo'n 24 procent in salaris op vooruit, maar vakbonden vonden dit niet voldoende en eisten daarbovenop betaald ziekteverlof.

Catastrofale kerst

Het voorstel, dat aan de wens van de vakbonden voorbij gaat en al door het Huis van Afgevaardigden was aangenomen, moet alleen nog door president Joe Biden worden ondertekend. Dat levert naar verwachting geen problemen op. Na de stemming in de Senaat zei Biden dat 'door samen te werken, een catastrofale kerst in onze supermarkten, onze werkplekken en onze gemeenschappen is voorkomen'.

Lees ook | Democraten behouden controle Amerikaanse Senaat

De spoorwegen waren in een patstelling beland met de vakbonden, die dreigden te gaan staken. Volgens een belangenorganisatie zouden bijna 7000 goederentreinen daardoor stil komen te staan, wat de Amerikaans economie naar schatting 2 miljard dollar (1,9 miljard euro) per dag zou gaan kosten.

Biden pro-vakbond

Het is voor het eerst sinds de jaren 90 dat het Amerikaanse parlement de bijna eeuw oude wet gebruikt om zo'n commercieel geschil te beslechten. Volgens The New York Times is het opmerkelijk dat Biden, die zichzelf 'een pro-vakbondspresident' noemt, op deze manier heeft ingegrepen. Biden zelf zei er echter over dat 'de gevolgen van een eventuele staking gewoon te groot waren voor werkenden in het hele land.'

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een wetsvoorstel van de regering-Biden dat een grootschalige spoorwegstaking af moet wenden.
De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een wetsvoorstel van de regering-Biden dat een grootschalige spoorwegstaking af moet wenden. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen