Internationaal2 dec '22 17:02Aangepast op 14 dec '22 08:55

Verenigde Staten willen Noord-Korea straffen

Auteur: Remy Kock

De Verenigde Staten willen 'alle mogelijkheden' benutten om Noord-Korea te straffen voor een aantal rakettesten. Dat meldt Bloomberg. De aankondiging komt een dag nadat de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea een nieuwe ronde sancties voor Noord-Korea onthulden, om de dictatuur weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Kim Jong-un bij een ICBM-raket.
Kim Jong-un bij een ICBM-raket. (EPA)

De gecoördineerde actie toont de hernieuwde samenwerking tussen de VS, Japan en Zuid-Korea, zo stelde veiligheidswoordvoerder Adrienne Watson namens het Witte Huis in een verklaring, waarbij ze Noord-Korea opriep tot diplomatie. 'De diplomatieke deur is nog niet gesloten', aldus Watson. 'Maar Pyongyang moet per direct stoppen met zijn destabiliserende acties en weer aanschuiven.'

Lees ook | Kim Jong-un wil van Noord-Korea grootste nucleaire kernmacht maken

Ze stelde tevens dat Noord-Korea in toenemende mate 'wanhopiger' wordt en digitale valuta probeert te stelen, waarbij ook andere cybercriminaliteit niet geschuwd wordt. Zo zou er in 2021 ruim 600 miljoen dollar zijn buitgemaakt door het Noord-Koreaanse hackerscollectief Lazarus Group.

Nieuwe manieren

De alliantie tussen de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea is naarstig op zoek naar nieuwe maatregelen die genomen kunnen worden om de druk op Noord-Korea te verhogen, dat al flink gesanctioneerd wordt door de Verenigde Staten en Verenigde Naties. Zo wordt de import van belangrijke brandstoffen flink beperkt en zijn buitenlandse tegoeden bevroren.

Lees ook | Amerika, Japan en Zuid-Korea bespreken nucleaire dreiging Noord-Korea

Echter, volgens experts zijn de sancties weinig effectief. Ook als gekeken wordt naar de nucleaire projecten van Noord-Korea, die gewoon door lijken te gaan.

Rusland en China

Het feit dat Rusland en China geen enkele intentie tonen om Noord-Korea verder te straffen, helpt ook niet mee. Beide landen beschikken over de mogelijkheid om een veto uit te spreken in de Veiligheidsraad van de VN, en gelden tevens als partners van Kim Jong-un.

Lees ook | Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raketten af

Noord-Korea vuurde dit jaar een recordaantal raketten af, en kon dat doen in de schaduw van de Oekraïne-oorlog waar de Amerikanen vooral op gefocust waren. In november vuurden de Noord-Koreanen een ICBM (Intercontintental Ballistic Missile, red.) af, een raket die het Amerikaanse vasteland met een kernkop zou kunnen bereiken.

Lees ook| Amerika wil Noord-Korea beter in de gaten houden vanuit buurland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen