Internationaal1 dec '22 13:54

Interpol: Afrika nieuwe hub cybercriminaliteit

Auteur: Mark van Harreveld

Afrika wordt in toenemende mate een hub vanwaaruit cybercriminelen internationaal opereren. Dit schrijft de Britse krant The Guardian op basis van gesprekken met politie en onderzoekers. Volgens deskundigen neemt cybercrime een hoge vlucht door de snelle groei van het internetgebruik enerzijds in combinatie met achterblijvende zwakke justitiële apparaten.

Niet alleen Nigeria, maar ook Kenia is volgens de FBI en Interpol een belangrijk centrum voor digitale afpersing, terwijl Zuid-Afrika een belangrijke uitvalsbasis vormt voor georganiseerde criminelen die op het hele continent actief zijn.
Niet alleen Nigeria, maar ook Kenia is volgens de FBI en Interpol een belangrijk centrum voor digitale afpersing, terwijl Zuid-Afrika een belangrijke uitvalsbasis vormt voor georganiseerde criminelen die op het hele continent actief zijn. (ANP / EyeEm)

De coronapandemie is een belangrijke katalysator in dit proces gebleken: het heeft de mondiale digitalisering een enorme duw in de rug gegeven. Maar een leven dat zich grotendeels online afspeelt heeft zijn schaduwzijden. Interpol omschrijft online oplichting zoals bank- en creditcardfraude 'de meest voorkomende en urgente cyberdreiging in Afrika'. Sinds de coronapandemie is het aantal aanvallen op online bankplatforms verdubbeld.

Black Axe

Eerder deze maand arresteerde de politie onder leiding van Interpol meer dan 70 cybercriminelen in Zuid-Afrika, Nigeria, Ivoorkust, Europa, het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en de VS. Alle arrestanten hebben banden met het Nigeriaanse criminele netwerk Black Axe. Black Axe werd in de jaren zeventig opgericht als studentenbeweging in Benin, maar is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd crimineel netwerk dat is gespecialiseerd in fraude.

Black Axe houdt zich overigens niet alleen bezig met fraude, het geld dat de bende genereert wordt geherinvesteerd in vrouwenhandel, wapenhandel en de internationale handel in methamfetamine.

Luister ook | Waarom we in de simpele trucjes van internetfraudeurs trappen

Niet alleen Nigeria, maar ook Kenia is volgens de FBI en Interpol een belangrijk centrum voor digitale afpersing, terwijl Zuid-Afrika een belangrijke uitvalsbasis vormt voor georganiseerde criminelen die op het hele continent actief zijn. Veel cyberfraudeurs in Afrika zijn hackers of maken gebruik van online datingsites en apps om slachtoffers te betrekken bij fictieve romantische relaties om geld of persoonlijke en financiële informatie los te krijgen.

Lees ook | Advies: overheid moet meer waarschuwen voor cyberaanvallen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen