Internationaal2 dec '22 05:55

Tegenslag voor Trump: documenten Mar-a-Lago toch onderzocht

Auteur: ANP

Een hof van beroep heeft de aanstelling van een onafhankelijk arbiter (special master) voor oud-president Donald Trump ongedaan gemaakt. Dat maakt voor het Amerikaanse ministerie van Justitie na ruim twee maanden de weg vrij om de documenten te onderzoeken die in beslag zijn genomen tijdens de huiszoeking in Trumps resort Mar-a-Lago in augustus.

Lees ook | Trump dineert met Kanye en Holocaustontkenner Fuentes, kritiek zwelt aan

Amerikaanse media schrijven dat de beslissing een flinke tegenslag voor Trump is. Twee van de drie rechters van het betreffende hof van beroep in Atlanta, Georgia, zijn volgens The New York Times door Trump zelf aangesteld. Of de oud-president tegen hun beslissing in beroep gaat is niet duidelijk.

Lees ook | New York klaagt Trump aan

De juridische strijd die losbarstte sinds de huiszoeking in Florida begin augustus, waarbij de FBI meer dan 11.000 overheidsdocumenten aantrof, ging voor een groot deel over de arbiter. Die kreeg de bevoegdheid om gevonden documenten bij de overheid weg te houden vanwege bijvoorbeeld het zogenoemde voorrecht van de uitvoerende macht (executive privilege). De conservatieve rechter Aileen Cannon, nog door Trump zelf benoemd kort voordat hij aftrad, had het verzoek van Trump om onafhankelijke arbitrage ingewilligd.

Lees ook | Onafhankelijke 'special master' onderzoekt geheime documenten Trump

Heksenjacht

Het strafrechtelijk onderzoek naar Trump gaat onder meer over de vraag of er vertrouwelijke papieren zijn achtergehouden en of er geprobeerd is een federaal onderzoek te dwarsbomen. Trump heeft steeds gezegd dat de zaak tegen hem een politieke heksenjacht is.

Een hof van beroep heeft de aanstelling van een onafhankelijk arbiter (special master) voor oud-president Donald Trump ongedaan gemaakt.
Een hof van beroep heeft de aanstelling van een onafhankelijk arbiter (special master) voor oud-president Donald Trump ongedaan gemaakt. (ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen