Internationaal2 dec '22 17:34

Chinese steden komen met verdere versoepelingen coronabeleid

Auteur: ANP

Meerdere steden in China hebben vrijdag hun coronamaatregelen verder versoepeld na de protesten tegen het beleid. Zo hoeven inwoners van sommige plaatsen zich niet meer dagelijks te testen en bij een besmetting mogen zij thuis in isolatie in plaats van in speciale isolatiecentra van de overheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei vrijdag blij te zijn dat China zijn coronabeleid versoepelt.

Beschermende kledij in Beijing.
Beschermende kledij in Beijing. (ANP / Associated Press)

Verder is in de steden Chengdu en Tianjin een negatieve testuitslag niet meer verplicht voor reizigers van de metro. Beijing schaft deze maatregel maandag af. Sommige supermarkten in de hoofdstad eisen geen negatieve test meer van hun klanten. Ook in andere steden vinden versoepelingen plaats.

Grote gevolgen

De bijna drie jaar durende pandemie heeft nog altijd grote gevolgen voor het dagelijks leven in China, waar met strenge coronamaatregelen wordt geprobeerd uitbraken in te dammen. De betogingen voor meer vrijheid volgden na een fatale brand in Urumqi. Volgens critici vielen er slachtoffers door de coronamaatregelen in de stad.

Lees ook | Chinese vicepremier kondigt versoepelingen aan

De Chinese president Xi Jinping heeft volgens EU-functionarissen donderdag tijdens een ontmoeting met Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, het onder meer over de pandemie gehad. Xi zou hebben gesuggereerd dat de dominante maar minder ziekmakende virusvariant omikron de regering mogelijk in staat stelt om het coronabeleid te versoepelen.

'Regeringen moeten luisteren'

'We zijn verheugd te horen dat de Chinese autoriteiten hun huidige strategieën aanpassen en nu echt proberen de controlemaatregelen die ze nodig hebben af te stemmen op de levens, het levensonderhoud en de mensenrechten van mensen', zei WHO-topfunctionaris Michael Ryan op een persconferentie in Genève. 'Het is echt belangrijk dat regeringen naar mensen luisteren als mensen pijn hebben.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen