Internationaal3 dec '22 12:20

Oud-minister van Financiën: 'Rente Fed moet verder stijgen'

Auteur: Remy Kock

De Amerikaanse oud-minister van Financiën Lawrence Summers heeft gewaarschuwd dat de Fed de rente mogelijk verder moet verhogen dan markten momenteel verwachten. Dat schrijft Bloomberg. Volgens Summers komt dat door de inflatiedruk, die maar niet wil afnemen.

Lawrence Summers.
Lawrence Summers. (ANP / Associated Press)

'Als we de inflatie klein willen krijgen, hebben we nog een flinke weg te gaan', zei hij in het Amerikaanse tv-programma Wall Street Week. Daarbij stelde hij ook dat de beleidsmakers bij de Fed (de Amerikaanse centrale bank, red.) de rentes waarschijnlijk verder moeten verhogen dan waar banken en markten momenteel op rekenen.

Lees ook | 'Inflatie blijft komende jaren hoger dan we gewend zijn'

Verwacht wordt dat de Fed de rentes met zo'n vijf procent heeft verhoogd in mei 2023, in tegenstelling tot de huidigie projectie van 3,75 to 4 procent. Als eerste verhoging verwachten economen in december een verhoging van vijftig basispunten, die bekend zal worden gemaakt tijdens het weekend van 13 en 14 december. Tijdens datzelfde weekend presenteert de Fed ook nieuwe projecties.

Recessie

De voormalig minister waarschuwde tevens voor een recessie bij een hoge rentestand, in tegenstelling tot vorige recessies, waarbij de rentestand laag bleef. Daarnaast vond hij niet dat de Fed het inflatiedoel van drie naar twee procent hoefde bij te stellen, deels omdat 'mogelijke problemen rondom geloofwaardigheid ervoor hebben gezorgd dat de inflatie dusdanig hoog kon worden.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen