Internationaal3 dec '22 11:17

'Groeipotentieel Verenigd Koninkrijk onderuit'

Auteur: Remy Kock

Het groeipotentieel van het Verenigd Koninkrijk is nu lager dan welke andere grote economie dan ook, met uitzondering van Mexico. Dat zegt oud-Bank of England-econoom Michael Saunders in een memo. Saunders, die momenteel senior economisch adviseur is bij Oxford Economics, wijt dat aan de ineenstortende productiviteit en grote personeelstekorten. Dat schrijft Bloomberg.

Michael Saunders.
Michael Saunders. (PA)

Saunders, die afgelopen augustus afzwaaide bij de Engelse centrale bank, analyseerde voor zijn onderzoek de OESO-vooruitzichten van maar liefst 43 landen, en daaruit bleek dat het groeipotentieel in de periode 2020-2024 in het Verenigd Koninkrijk het op een-na laagste is.

Lees ook | Britse banken mogen teugels laten vieren: 'Dit is niet zonder risico's'

Het biedt tevens weinig hoop voor de regering van premier Rishi Sunak, die nog altijd op ramkoers lijkt te liggen met economische stagflatie en inflatie. De vooruitzichten voor de Britten zijn dan ook niet bepaald rooskleurig, en de kans is groot dat zij zich moeten opmaken voor de zwaarste inflatie ooit.

'Lage potentiële groei betekent weinig groei in daadwerkelijke leefomstandigheden', zo schreef Saunders. 'Daarmee zou ook de groei van belastinginkomsten en de - al zeer beperkte - groei in consumentenuitgaven geremd worden. Ook de belastingdruk neemt erdoor toe.'

Een half procent

In de periode 2020-2024 zou de economie van het Verenigd Koninkrijk maar met een half procent groeien, zo berekent Saunders. Maar waar de economie in zijn geheel groeit, gebeurt er voor de bevolking niets. Op basis van de voorspellingen van de Engelse centrale bank, gaat de gemiddelde Britse burger er nul procent op vooruit tussen 2019 en 2025. Met die reden kent het Verenigd Koninkrijk momenteel de hoogste belastingdruk sinds de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook | Premier Sunak zoekt naar manieren om handelsbarrières op te heffen

Hoe anders was de situatie tien jaar geleden? Tussen 2010 en 2019 gold het Verenigd Koninkrijk als een solide middenmoter in de 43 OESO-landen als het ging om potentiële groei. 'Maar door een scherpe daling van arbeidsmarktparticipatie ten tijde van de pandemie, is het potentieel hard onderuit gegaan', aldus Saunders. 'Daarnaast is er een aanhoudende zwakke productiviteit en wordt de beroepsbevolking steeds kleiner omdat ouderen eerder met pensioen gaan en anderen met ziekte thuiszitten.'

'Mogelijk geen verbetering'

Momenteel is de beroepsbevolking in het Verenigd Koninkrijk één procent kleiner dan aan het eind van 2019, en drie procent kleiner dan wat hij had moeten zijn gebaseerd op voorgaande jaren. Dat betekent dat er sprake is van de ernstigste ineenstorting van arbeidsparticipatie van welke leidende economie dan ook. En volgens Saunders bestaat dat kans dat de vooruitzichten niet verbeteren.

Lees ook | Hunt wil 63 miljard euro vrijspelen

'De arbeidsparticipatie zal alleen maar meer klappen krijgen door een vergrijzende beroepsbevolking, tenzij er een consistente inwaartse migratie plaatsvindt', stelt hij. 'Maar zelfs als de cijfers de komende twee jaar aantrekken, verwachten we dat de groei van de beroepsbevolking alsnog van een gemiddeld percentage van 0,8 procent daalt naar het nulpunt voor de periode 2020-2024. Daarmee bungelt het Verenigd Koninkrijk zeer laag op de lijst van industriële landen, en ver beneden het niveau van de Verenigde Staten en het Eurogebied.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen