
Waar Duitsland eind deze maand wilde beginnen met de import van lng, daar lijkt dat plan op losse schroeven te staan. Duitsland heeft flink te kampen met sterke wind, lage temperaturen en zelfs hoge golven, en ondervindt daardoor hinder in de bouw van de lng-opslagterminals.
Lees ook | Duitse minister wil waterstof uit Namibië halen
Duitsland heeft drie importterminals die worden uitgebreid om zo'n extra 20 miljard kubieke meter aan lng te huisvesten. Die 20 miljard is het equivalent van meer dan 40 procent Russisch gas dat Duitsland in 2021 importeerde. Maar, hoe langer het duurt voordat die uitbreiding voltooid is, hoe groter het risico voor de Duitse bevolking is. Zeker nu de vraag naar verwarming groeit en noodzakelijk wordt.
'Het weer is voor ons gewoon te onvoorstelbaar', zo duidde Uniper-CEO Klaus-Dieter Maubach eerder deze week. Zijn bedrijf is bezig met de bouw van een lng-terminal in Wilhelmshaven. 'Maar we zijn vol vertrouwen dat we de bouw nog dit jaar kunnen voltooien.'
Haast
Om de afhankelijkheid van Russisch gas verder terug te schroeven na het NordStream-debacle, heeft Duitsland in allerijl infrastructuur aangelegd om zo de hogere import van lng te kunnen accommoderen. Daarvoor voerde de Duitse overheid een wet door die de goedkeuring van dergelijke projecten aanzienlijk verkortte en zijn er miljarden uitgegeven om importterminals te leasen. Zo zouden de bedrijven waarvan de terminals geleased worden bepaalde voorzieningen hebben toegezegd die in de nieuwe terminals aangebracht zullen worden.
Lees ook | Het wordt koud en dus wordt gas weer duurder
Lng is voor Europa van kritiek belang geweest om de gasvoorraden voor aankomende winter aan te vullen. De aanhoudende stroom van schepen uit de Verenigde Staten en Qatar in bestaande havens hebben de gasprijzen enigszins doen dalen, maar contracten zijn nog altijd vier keer zo duur ten opzichte van het gemiddelde tarief van de afgelopen vijf jaar.