Internationaal5 dec '22 14:08Aangepast op 5 dec '22 17:52

Explosies op luchtmachtbases diep in Rusland

Auteur: Mark van Harreveld

Rusland onderzoekt twee mysterieuze explosies op twee Russische luchtmachtbases die zich ver op Russisch grondgebied bevinden. Dat meldt de Britse krant The Guardian. De bases bevinden zich in de regio Saratov en bij de stad Ryazan, beide locaties zijn honderden kilometers verwijderd van de Oekraïense grens. Mogelijk is Kiev nu in staat om Russische langeafstandsbommenwerpers aan te vallen die worden gebruikt bij aanvallen op de Oekraïense infrastructuur.

Een Russische TU-95 langeafstandsbommenwerper. Volgens Russische media en videobeelden op sociale media vond maandagochtend vroeg een explosie plaats op de luchtmachtbasis Engels-2 in de Russische regio Saratov, waar Tu-95 bommenwerpers staan die hebben deelgenomen aan aanvallen met kruisraketten tegen Oekraïne.
Een Russische TU-95 langeafstandsbommenwerper. Volgens Russische media en videobeelden op sociale media vond maandagochtend vroeg een explosie plaats op de luchtmachtbasis Engels-2 in de Russische regio Saratov, waar Tu-95 bommenwerpers staan die hebben deelgenomen aan aanvallen met kruisraketten tegen Oekraïne. (ANP / Associated Press)

Volgens Russische media en videobeelden op sociale media vond maandagochtend vroeg een explosie plaats op de luchtmachtbasis Engels-2 in de Russische regio Saratov, waar Tu-95 bommenwerpers staan die hebben deelgenomen aan aanvallen met kruisraketten tegen Oekraïne. Op een militaire luchtmachtbasis bij de stad Ryazan vond een andere explosie plaats.

Bommenwerpers

Volgens Russische staatsmedia vielen bij deze aanslag drie doden en vijf gewonden nadat een brandstoftruck explodeerde. Ook op die basis zijn Tu-95 en Tu-22M langeafstandsbommenwerpers gelegerd. Saillant detail: de basis bevindt zich op slecht 150 kilometer van Moskou.

Lees ook | Wapenindustrie kampt met tekorten

Baza, een Russisch mediakanaal met bronnen in de veiligheidsdiensten, meldde dat het Russische vliegveld in Engels werd aangevallen door zogeheten loitering munition, de gangbare term voor een drone. Een ander onafhankelijk Russisch mediakanaal, Astra, beweerde dat bij de explosie twee Tu-95 bommenwerpers met kernwapens werden beschadigd. Geen van beide media-outlets gaf een bron aan voor hun informatie.

Poetin op de hoogte

Volgens Kremlin is president Poetin op de hoogte van de incidenten. Lokale autoriteiten in de regio Saratov zeiden dat de veiligheidsdiensten de berichten over de explosie op de luchtmachtbasis Engels onderzochten.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen