Internationaal5 dec '22 16:46

'Russische economie profiteert van prijsplafond'

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

De Russische economie wordt er met het prijsplafond op olie het land er alleen maar beter op. Dat beweert het Kremlin, vertelt correspondent Joost Bosman vanuit Moskou. 'Het prijsplafond wordt weliswaar besproken in de media maar de Russen liggen er niet wakker van.'

Er is brede twijfel over het effect van het Europese importverbod op Russische olie, dat vandaag is ingegaan 'Het is niet duidelijk hoeveel Russische olie van de markt verdwijnt', zei energiespecialist Jilles van den Beukel van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies eerder. Ook is onduidelijk wat dit aan de pomp in Nederland betekent. Met name diesel wordt gemaakt van olie afkomstig uit Rusland.

Lees ook | Olie-embargo: onzekerheid aan de pomp

'Rusland ziet wel dat Europa verdwijnt als grootste afzetmarkt voor olie, maar ze zien dat de vraag uit China en India toeneemt. Die landen vragen kortingen en krijgen die ook. De verwachting is dat de economische bedrijvigheid alleen maar zal groeien door de boycot', zegt Bosman.

Spin van Poetin

Of dit antwoord een spin van het Kremlin is of dat er een kern van waarheid in zit is niet duidelijk. 'Maar situatie is ook heel onduidelijk', zegt Bosman. 'Het is vrij onvoorspelbaar allemaal. Maar vandaag heeft oud-president Medvedev aangegeven dat de Europese consument de dupe gaat worden en het Kremlin lijkt niets liever te willen dan de Europeanen dood te laten vriezen.' Medvedev schreef op Telegram dat 'er niets goeds aankomt voor Europa, laat ze dekbedden en boilers inslaan want de winter moet nog beginnen.'

Het Kremlin heeft al eerder gegeven dat landen die zich aan het prijsplafond houden geen olie meer krijgen. 'Dat lijkt op bluf want er blijft voor Rusland niet veel over als ze niet alleen de Europese kwijtraken maar ook de landen die niet meer dan zestig dollar per vat gaan betalen. Maar dat moeten we afwachten', benadrukt Bosman.

Lees ook | 'Prijsplafond heeft totaal geen effect'

Explosies bij Moskou

Los van het prijsplafond en Europese boycot op Russische olie, zien de inwoners de oorlog in Oekraïne steeds dichterbij komen. Na eerdere explosies en vernietigingen op De Krim, zijn vandaag opnieuw ontploffingen gezien op de door Rusland bezette Krim. Zo is er bij de stad Dzjankoj een aantal explosies te horen geweest volgens Oekraïense media.

Eerder op de dag vonden ook grote ontploffingen plaats bij twee Russische vliegbases. Volgens Russische staatsmedia zijn daarbij drie mensen omgekomen en zes mensen gewond geraakt. Het is niet duidelijk wat er gebeurd is en of de incidenten in verband staan met de oorlog in Oekraïne.

'Oekraïne ontkent zoals gebruikelijk elke betrokkenheid, maar de Russen schrikken hier wel van', zegt Bosman. 'Dit gebeurde vandaag diep in Rusland, op 500 kilometer van de Oekraïense grens. Het wordt voor de Russen ook steeds onheilspellender.'

Lees ook | Explosies op luchtmachtbases diep in Rusland

Spervuur

Rusland heeft vandaag een nieuwe golf raketten afgevuurd op Oekraïne. De luchtafweer zou een deel daarvan uit de lucht hebben kunnen halen, maar in onder meer Odessa en Zaporizja zijn raketten ingeslagen. In sommige delen van het land is de stroom weer uitgevallen.

In heel Oekraïne ging maandag aan het begin van de middag het luchtalarm af en burgers is opgeroepen dekking te zoeken in de schuilkelders. In Zaporizja zijn volgens de autoriteiten twee doden gevallen doordat de raketten meerdere huizen hebben vernietigd.

Geen elektriciteit

In de noordelijke regio Soemi is de elektriciteit uitgevallen na de Russische luchtaanvallen. Ook in de zuidelijke regio Odessa zijn explosies te horen geweest. Volgens berichten op sociale media viel daarna het licht uit bij mensen in huis. In Mykolajiv heeft het stadsbestuur zelf de stroom uit voorzorg uitgeschakeld, om brand te voorkomen. Ook in buurland Moldavië was door nieuwe stroomstoringen te merken dat het elektriciteitsnetwerk geraakt is.

Het Oekraïense leger denkt dat Rusland meer dan 150 raketten heeft afgevuurd en dat de luchtafweer daardoor niet alles uit de lucht kon schieten. De gouverneur van de hoofdstad Kiev zegt dat de luchtverdediging daar in elk geval goed z'n werk doet, maar raadt iedereen aan om voorlopig in de schuilkelders te blijven.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

De Russische economie wordt er met het prijsplafond op olie het land er alleen maar beter op. Dat beweert althans het Kremlin, verteld correspondent Joost Bosman vanuit Moskou. 'Het prijsplafond wordt weliswaar besproken in de media maar de Russen liggen er niet wakker van.'
De Russische economie wordt er met het prijsplafond op olie het land er alleen maar beter op. Dat beweert althans het Kremlin, verteld correspondent Joost Bosman vanuit Moskou. 'Het prijsplafond wordt weliswaar besproken in de media maar de Russen liggen er niet wakker van.' (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen