Internationaal4 dec '22 10:12Aangepast op 5 dec '22 05:57

Liveblog | Oekraïne sanctioneert geestelijken, Verenigde Staten verwacht minder gevechten

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 284 van de oorlog in Oekraïne. Volg het laatste nieuws over de oorlog en alle gevolgen ervan in dit liveblog.

Een brandend huis na een raketinslag.
Een brandend huis na een raketinslag. (ANP / Associated Press)

Dit liveblog is gesloten. De allernieuwste updates van het conflict vind je in ons liveblog van maandag 5 december

Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

10:33 | De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden vandaag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen. Als ze dat inderdaad besluiten zou dat goed nieuws zijn voor Nederlandse automobilisten die benzine tanken. Extra productieverlaging zou de olieprijs namelijk kunnen stutten en dat zou hogere prijzen aan de pomp tot gevolg kunnen hebben.

'Poetins vreemdelingenlegioen slaat geen deuk in pak boter'

10:00 | De beruchte Wagner Group, het huurlingenleger van Poetin-vertrouweling Prigozjin dat onder meer in de Donbas vecht, stelt niet zo veel voor. Dit zegt luitenant-generaal bd en oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif in BNR's Big Five. Volgens De Kruif slaat Wagner Group in Bachmoet 'eigenlijk geen deuk in een pak boter'.

Oekraïne sanctioneert geestelijken

07:54 | Volgens Reuters heeft Oekraïne sancties ingesteld tegen tien hooggeplaatste leden van een pro-Russisch kerkgemeenschap. Dit zou gedaan zijn omdat zij zouden hebben toegezegd om samen te werken met Russische bezetters of de Russische invasie hebben goedgekeurd, zo stellen de Oekraïense veiligheidsdiensten.

De aankondiging, die gisteren werd gemaakt, is de meest recente in een reeks beslissingen tegen een Oekraïense tak van de Russisch-Orthodoxe kerk, die historisch gezien altijd loyaal is geweest aan Moskou. Ook in Rusland zelf steunt de kerk de oorlog.

De groep geestelijken - die allen lid zijn van de kerk of zeer nauw betrokken - wonen tevens in gebieden die ofwel in Russische handen zijn, ofwel in het buitenland, zo blijkt uit informatie van de veiligheidsdiensten.

Verenigde Staten verwachten 'minder intensieve gevechten' Oekraïne

07:20 | Ondanks de Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening en andere civiele infrastructuur denkt de baas van de Amerikaanse inlichtingendiensten niet dat Oekraïne zijn verzet zal doen afnemen, waarmee de 'trage mate' van oorlogsvoering in stand zal blijven de komende maanden.

'De intensiviteit van de oorlogsvoering is al enigszins afgenomen, en we verwachten dat dat de komende maanden zo zal blijven', zo stelde inlichtingenchef Avril Haines op het jaarlijkse Reagan National Defense Forum in Californië.

Tijdens diezelfde toespraak zei ze ook dat zowel de Oekraïense als Russische legers druk bezig waren met herbevoorradingen en voorbereidingen op een tegenoffensief na de winter. Hoe dat eruit zou komen te zien, was volgens haar nog niet duidelijk. 'We zijn redelijk sceptisch over het Russische vermogen om daadwerkelijk een tegenoffensief uit te voeren. De Oekraïners hebben de beste kansen.'

Defensieminister VS beticht Russen van opzettelijke wreedheid

03-12-2022 - 21:53 | De Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin heeft de Russen beschuldigd van onmenselijk optreden in de oorlog in Oekraïne. De voormalig viersterrengeneraal zei dat Moskou weloverwogen de Oekraïense burgerbevolking aanvalt.

'Met opzettelijke wreedheid richt Rusland zich bewust op burgers en civiele doelen', aldus Austin zaterdag tijdens een militair forum in Californië. 'Russische aanvallen hebben kinderen om het leven gebracht, scholen met de grond gelijkgemaakt en ziekenhuizen verwoest'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen