Internationaal5 dec '22 07:17

'Afschaffen moraalpolitie is spelletje van het regime'

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

Volgens de Iraanse procureur-generaal is de omstreden moraalpolitie afgeschaft, maar jurist en mensenrechtenactivist Sander Terphuis noemt het een afleidingsmanoeuvre. 'Het is een spelletje, het regime heeft de moraalpolitie hard nodig om de demonstraties neer te slaan.' Al twee maanden betogen Iraniërs tegen de regering en de moraalpolitie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een 22-jarige studente.

Iraans protest in Londen. De aankondiging over de moraalpolitie volgt een dag nadat Montazeri bekendmaakte dat justitie en het parlement zich buigen over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus de procureur-generaal. Montazeri gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo'n twee weken.
Iraans protest in Londen. De aankondiging over de moraalpolitie volgt een dag nadat Montazeri bekendmaakte dat justitie en het parlement zich buigen over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus de procureur-generaal. Montazeri gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo'n twee weken. (ANP / Eyevine)

'De moraalpolitie heeft niets met justitie te maken' en is opgeheven, zei de Iraanse procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri volgens het Iraanse persbureau ISNA tijdens een religieuze bijeenkomst. De moraalpolitie wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van een 22-jarige Koerdische studente die haar hoofddoek 'verkeerd' droeg. 'Als dit nieuws klopt', zegt jurist Sander Terphuis, 'dan is het een fundamentele koerswijziging, want Teheran leunt al jaren op die moraalpolitie'.

Terphuis twijfelt echter sterk aan de beweringen van de procureur-generaal; 'Het hele fundament van het regime is gebaseerd op een extreme vorm van islam'. Volgens de jurist is het een afleidingsmanoeuvre van het regime: 'Ze doen dit om de internationale druk een beetje van de ketel te halen, anderzijds proberen ze de demonstranten enigszins tegemoet te komen. Dit toont aan hoe wankel het regime is, dit geeft demonstranten extra energie om massaal de straat op te gaan'.

Mahsa Amini

De 22-jarige studente Masha Amini werd in september gearresteerd door de moraalpolitie omdat ze de religieuze kledingvoorschriften zou hebben overtreden. De vrouw overleed volgens getuigen en nabestaanden door geweld, de Iraanse autoriteiten wijzen op bestaande gezondheidsproblemen. Sinds haar dood zijn in heel Iran protesten gehouden voor vrijheid en tegen het regime. Deze betogingen worden door Teheran gezien als rellen.

Lees ook | Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

De aankondiging over de moraalpolitie volgt een dag nadat Montazeri bekendmaakte dat justitie en het parlement zich buigen over de wet die vrouwen verplicht hun hoofd te bedekken. Ze bekijken of er wijzigingen nodig zijn, aldus de procureur-generaal. Montazeri gaf niet aan wat de uitkomst zou kunnen zijn, maar verwacht een resultaat over zo'n twee weken.

Verankerde fundamenten

De ultraconservatieve president Ebrahim Raisi zei zaterdag op televisie dat de republikeinse en islamitische 'fundamenten' van Iran in de grondwet zijn verankerd, maar ook dat manieren om de grondwet uit te voeren 'flexibel kunnen zijn'. Vrouwen in Iran moeten sinds 1983 een hoofddoek dragen. De regel werd ingevoerd vier jaar na de islamitische revolutie die een einde maakte aan de door de Verenigde Staten gesteunde monarchie.

Lees ook | VN-mensenrechtenchef: dodelijke geweld in Iran moet stoppen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen