Internationaal4 dec '22 11:29Aangepast op 5 dec '22 07:45

Duitse minister wil waterstof uit Namibië halen

Auteur: Remy Kock

De Duitse minister van Economie Robert Habeck is vandaag begonnen aan een vijfdaags bezoek aan Namibië en Zuid-Afrika, met het doel om mogelijk nieuwe energiebronnen voor Duitsland te vinden om zo de afhankelijkheid van Russisch gas terug te brengen.

Robert Habeck.
Robert Habeck. (IMAGO/Political-Moments)

Zo wordt er onder meer een voorstel getekend met 24 Duitse bedrijven die in Namibië groene waterstof zullen produceren. 'Namibië heeft veel voordelen als het gaat om locatie, ten opzichte van Europa', zo zei Habeck tegen journalisten. 'De Geraamtekust aan de Atlantische Oceaan is ideaal voor de productie van groene waterstof omdat er altijd voldoende zon en wind zijn.'

300.000 ton per jaar

Onder meer energiegigant RWE en waterstofconsortium Hyphen Hydrogen Energy hebben een overeenkomst getekend waarbij RWE ruim 300.000 per jaar aan groene ammoniak afneemt. Groene ammoniak is een derivaat van waterstof dat zich uitstekend leent voor vervoer per schip.

Lees ook | Duits bedrijfsleven zoekt politieke garanties

Het bezoek van Habeck aan Afrika maakt deel uit van een grotere overheidsmissie om nieuwe energieallianties met het buitenland te sluiten, nu Rusland de gastoevoer richting de grootste Europese economie heeft afgesloten. Zo bezocht Habeck recentelijk nog Canada, Qatar en Noorwegen met het oog op deals rondom liquified natural gas (lng).

Later deze week zal Habeck de German-African Business Summit in Johannesburg bijwonen, tezamen met de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa. Laatstgenoemde staat onder flinke politieke druk na geruchten over corruptie.

Lees ook | Ook Duitsland stapt uit klimaatverdrag


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen