Internationaal6 dec '22 12:36Aangepast op 14 dec '22 09:33

Afrika keert Frankrijk de rug toe; Burkina Faso verbiedt Franse radiozender

Auteur: Mark van Harreveld

De militaire junta van het West-Afrikaanse Burkina Faso heeft de radio-uitzendingen van Radio France Internationale van Frankrijk opgeschort wegens 'valse berichten' en 'het geven van een stem aan gewapende groepen'. De RFI protesteert tegen 'de totaal ongegronde beschuldigingen die haar professionaliteit in twijfel trekken'.

Burkina Faso's staatshoofd kapitein Ibrahim Traoré. De militaire junta van het West-Afrikaanse Burkina Faso heeft de radio-uitzendingen van Radio France Internationale van Frankrijk opgeschort wegens 'valse berichten' en 'het geven van een stem aan gewapende groepen'.
Burkina Faso's staatshoofd kapitein Ibrahim Traoré. De militaire junta van het West-Afrikaanse Burkina Faso heeft de radio-uitzendingen van Radio France Internationale van Frankrijk opgeschort wegens 'valse berichten' en 'het geven van een stem aan gewapende groepen'. (ANP / Associated Press / Kilaye Bationo)

In een verklaring van zaterdag zei de Burkinese regering dat het staatsbedrijf RFI eerder die dag een bericht had uitgezonden van een leider van een gewapende groep waarin hij de bevolking bedreigde. Ook zou RFI hebben gemeld dat president kapitein Ibrahim Traoré van Burkina Faso, die in september tijdens een staatsgreep de macht greep, had gezegd dat er een couppoging was geweest om hem af te zetten.

Lees ook | Russische olievlek in Sahel wordt groter

'Gezien het bovenstaande heeft de regering besloten de uitzending van alle RFI-programma's op het nationale grondgebied onmiddellijk op te schorten', aldus de regeringsverklaring. Volgens RFI zijn de beschuldigingen ongegrond en is het besluit om de uitzendingen op te schorten genomen zonder voorafgaande kennisgeving en zonder dat de officiële Burkinese procedures daarvoor zijn gevolgd.

Franse invloed

RFI Afrique, dat in heel Franstalig Afrika uitzendt, zegt te onderzoeken op welke manieren het haar uitzendingen kan hervatten. In maart deed buurland Mali de Franstalige nieuwszender al in de ban, Burkina Faso is daarmee het tweede land dat zich zo expliciet van Frankrijk afkeert.

Lees ook | Macron: over zes maanden Franse militaire strategie voor Afrika

Zowel Mali als Burkina Faso hebben hun oud-kolonisator, die in beide landen actief was met het bestrijden van jihadistische opstandelingen, de deur gewezen en de Franse militaire aanwezigheid verruilt voor de Russische huurlingenbeweging Wagner.

Lees ook| Washington wil met driedaagse top Afrikaans terrein terugwinnen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen