Internationaal7 dec '22 07:11Aangepast op 7 dec '22 08:39

Meloni wil omstreden verkiezingsbelofte inlossen: ondernemers mogen pinbetalingen weigeren

Auteur: BNR Webredactie

De kersverse Italiaanse premier Georgia Meloni ziet al bijna een verkiezingsbelofte in vervulling gaan. Haar belofte dat pinbetalingen niet meer geaccepteerd hoeven te worden, lijkt een 'accordo' te krijgen in het Italiaanse parlement. Het begrotingsvoorstel geeft Italiaanse winkeliers het recht om digitale betalingen voor bepaalde transacties te weigeren.

Onder Meloni's voorganger Mario Draghi waren winkeliers verplicht om pinbetalingen van klanten te accepteren. De maatregel was een manier om de zwarte economie en belastingontduiking tegen te gaan. 'Meloni wil waarschijnlijk al die winkeliers, bareigenaren en taxi-chauffeurs tegemoet komen. Zij klagen vaak dat de commissie die zij over pinbetalingen moeten betalen erg hoog is. Ze voelen zich bestolen, zeker als het om kleine bedragen gaat voor het afrekenen van een cappuccino, bijvoorbeeld', zegt Italië-correspondent Pauline Valkenet.

Lees ook | Italië trekt beurs voor energiesteun

De centrale bank van Italië waarschuwt juist dat het terugdraaien van de maatregel de zwarte economie in de hand werkt. 'Meloni kent de kritiek op de maatregel wel (...), daarom is er ook veel discussie over het onderwerp. Ze heeft de grens bij 60 euro gelegd, onder dat bedrag mogen winkeliers pinbetalingen weigeren.' Toch heeft ze dat grensbedrag al wat losgelaten, volgens Valkenet. 'Ze wil ook wel zakken richting de 40 en 30 euro. Maar ondanks de kritiek wil ze vasthouden aan deze maatregel.'

De pas kersverse Italiaanse premier Georgia Meloni ziet al bijna een verkiezingsbelofte in vervulling gaan. Haar belofte dat pinbetalingen niet meer geaccepteerd hoeven te worden, lijkt een 'accordo' te krijgen in het Italiaanse parlement. Het begrotingsvoorstel geeft Italiaanse winkeliers het recht om digitale betalingen voor bepaalde transacties te weigeren.
De pas kersverse Italiaanse premier Georgia Meloni ziet al bijna een verkiezingsbelofte in vervulling gaan. Haar belofte dat pinbetalingen niet meer geaccepteerd hoeven te worden, lijkt een 'accordo' te krijgen in het Italiaanse parlement. Het begrotingsvoorstel geeft Italiaanse winkeliers het recht om digitale betalingen voor bepaalde transacties te weigeren. (ANP / EyeEm)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen