Internationaal7 dec '22 06:27Aangepast op 7 dec '22 08:24

Democraten slaan grote slag met winst Senaatszetel Georgia

Auteur: BNR Webredactie

Bij de tweede ronde voor een Senaatszetel in het Amerikaanse Congres hebben de Democraten een grote overwinning behaald. In de staat wist de huidige Democratische senator Raphael Warnock de meeste stemmers te behalen ten opzichte van zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker.

De overwinning is nipt voor Warnock. Hij wist 50,4 procent van de stemmen te behalen, terwijl zijn tegenstander op 49,6 procent staat, bij 93 procent van de stemmen die zijn geteld. De tweede ronde van de tussentijdse verkiezingen in Georgia waren nodig omdat bij de eerste ronde geen van de kandidaten een overtuigende meerderheid van meer dan 50 procent wist te behalen.

De Democraten hadden eigenlijk hun meerderheid in de Senaat al behouden, doordat ze tijdens de tussentijdse verkiezingen al op 50 Senaatszetels uitkwamen. Doordat de Democraten ook de vicepresident leveren, die als extra stemmer mag dienen, hebben ze ook al een extra stem in de Senaat. De overwinning van Warnock is echter een opluchting voor de partij van president Joe Biden, omdat er nu een kleine marge mag zijn bij stemmingen. Daarnaast mogen Democraten nu ook een meerderheid innemen in deelcommissies van de Senaat.

Lees ook | Republikeinen winnen het Huis van Afgevaardigden nipt

Ongeschreven regel: partij president verliest

Amerika-correspondent Jan Postma benadrukt dat er een ongeschreven regel is bij de tussentijdse verkiezingen. 'De partij van de zittende president verliest altijd. Nu hebben de Democraten in het Huis wel verloren, maar in de Senaat pakken ze er juist een zetel bij. Dat is een enorme opsteker voor hen.' Voor de Republikeinen is het verlies dan ook opnieuw een tik op de vingers. Tijdens de tussentijdse verkiezingen ging de partij er vanuit dat er een 'red wave' zou komen, met een zeer overtuigende overwinning. In het Huis van Afgevaardigden gebeurde dat echter niet. Daar hebben de Republikeinen weliswaar de meerderheid veroverd, maar het verschil is daar niet zo groot als ze hadden gehoopt.

Daarnaast is het verlies in Georgia bijzonder, omdat de Republikeinse kandidaat in Georgia veel steun kreeg van oud-president en presidentskandidaat Donald Trump. 'De staat was tien jaar geleden nog zeer Republikeins en conservatief. De Democraten zien daar nu meer mogelijkheden', zegt Postma.

Bij de tweede ronde voor een Senaatszetel in het Amerikaanse Congres hebben de Democraten een grote overwinning behaald. In de staat wist de huidige De Democratische senator Raphael Warnock de meeste stemmers te behalen ten opzichte van zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker.
Bij de tweede ronde voor een Senaatszetel in het Amerikaanse Congres hebben de Democraten een grote overwinning behaald. In de staat wist de huidige De Democratische senator Raphael Warnock de meeste stemmers te behalen ten opzichte van zijn Republikeinse uitdager Herschel Walker. (ANP / EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen