Internationaal7 dec '22 09:14Aangepast op 14 dec '22 09:31

Staatsgreep Duitsland verijdeld, tientallen extremisten opgepakt

Auteur: Aäron Loupatty

In Duitsland hebben autoriteiten een gewelddadige staatsgreep voorkomen door tientallen rechtsextremisten op te pakken. De 25 leden van een groepering genaamd Reichsbürger zouden van plan zijn geweest om gewapend een aanval te plegen op het parlement, de regering af te zetten en een eigen overheid in te stellen.

Lees ook | Uitgelegd: dit is het Duitse extreemrechtse staatsgreep-complot

De arrestaties zijn in elf verschillende deelstaten in Duitsland verricht, zo meldt het Openbaar Ministerie in Duitsland. De Reichsbürgers, zoals ze zich noemen, erkennen de Bondsrepubliek Duitsland niet en vinden daarom dat de nationale wetten niet voor hen gelden. Velen van hen weigeren hierom ook belasting te betalen.

Lees ook | Vreemdelingenhaat en seksisme 'floreren als nooit tevoren' in Duitsland

'De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats', laat minister Marco Buschmann van Justitie via Twitter weten. Op meer dan honderd locaties in de elf deelstaten zijn er invallen gedaan door ongeveer 3000 agenten. Het onderzoek richt zich op in totaal 52 verdachten.

Schaduwkabinet

Volgens de Duitse krant Bild is er een netwerk opgerold rondom meerdere vooraanstaande personen binnen de groepering. Daarbij zou het onder andere gaan om de voormalig AfD-politicus Birgit Malsack-Winkemann, die tegenwoordig rechter is in Berlijn, en een man uit een adellijke familie. Bij de staatsgreepplannen zouden volgens de krant ook Duitse militairen betrokken zijn.

Lees ook| Duitse rechts-extremisten drongen verder door in overheid dan gedacht

Duitse media melden dat de groepering een compleet schaduwkabinet klaar had staan om de macht over te nemen. De 71-jarige Heinrich XIII, Prinz Reuss, de persoon uit de adellijke familie, zou daarbij als machthebber zijn aangewezen. Naast de arrestaties in Duitsland zijn er ook personen opgepakt in Italië en Oostenrijk

Tijdens eerdere coronaprotesten in Duitsland waren Reichsburgers in grote aantallen aanwezig. Politie  moest daarbij meermaals ingrijpen, vanwege gewelddadigheden.
Tijdens eerdere coronaprotesten in Duitsland waren Reichsburgers in grote aantallen aanwezig. Politie moest daarbij meermaals ingrijpen, vanwege gewelddadigheden. (ANP / SIPA USA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen