Wat is de Reichsbürger-beweging?
De zaak richt zich met name op een groepering van Reichsbürgers. Meer dan twintigduizend mensen in Duitsland behoren tot die groep, stelt de nationale veiligheidsdienst van Duitsland. Het gaat om mensen die afstand hebben genomen van de samenleving, Duitse wetten niet erkennen, weigeren belastingen te betalen, maar bovenal de Duitse Bondsrepubliek niet erkennen. Maar dat zijn nog milde perspectieven vanuit de Reichsbürger-beweging. Een deel van de mensen gelooft in complotten, zoals het Amerikaanse Qanon-complot dat de voedingsbodem was voor de Capitool-bestorming in Washington D.C. op 6 januari 2021. Daarnaast behoren wapenliefhebbers en neonazi's tot de groepering.
Lees ook | Staatsgreep Duitsland verijdeld, tientallen extremisten opgepakt
Wat was het plan?
Sinds november 2021 zou de groepering het plan hebben ontwikkeld om een gewapende aanval te plegen op de Bondsdag. Hoofddoel was het omverwerpen van de regering en het installeren van een schaduwkabinet. 'Iedereen gaat er vanuit in de groep dat de huidige regering niet legitiem is en dat die gecontroleerd wordt door grote bedrijven wereldwijd. Daarom hebben ze het idee onderling ontwikkeld om de Bondsdag te bestormen met wapens', legt Duitsland-correspondent Derk Marseille uit. Doden zouden niet geschuwd worden bij de machtsovername, zo stelt de Duitse krant Bild.

De wapens zelf waren ook al aanwezig bij de verdachten, vertelt Marseille. 'Die zijn buitgemaakt bij de invallen. Ook hebben de personen kennis van het gebruik van wapens. De Duitse justitie stelt ook dat er in het leger mensen zijn gerekruteerd voor het complot.' De militaire kennis is onder andere gebruikt bij schietoefeningen die in bossen zijn uitgevoerd, volgens Marseille.
Terwijl de bestorming van de Bondsdag plaats zou vinden, zou op een andere locatie een persconferentie worden gehouden. 'Daarbij zou dan bekend worden gemaakt dat er een nieuwe regering wordt geïnstalleerd.' Het schaduwkabinet zou vervolgens bestaan uit enkele vooraanstaande mensen binnen de Duitse samenleving 'Op korte termijn zou het plan worden uitgevoerd, stelde de Duitse justitie. Daarom heeft men er nu voor gekozen om deze grootscheepse operatie uit te voeren.'
Het artikel gaat verder onder de tweet.
Wie zijn er gearresteerd?
In totaal zijn er vijfentwintig mensen opgepakt bij de invallen. Maar daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven, want het Duitse Openbaar Ministerie stelt dat er meer dan vijftig mensen worden verdacht. De verdachten zijn met uitzondering van één Rus allen Duits en werden in 11 verschillende Duitse deelstaten opgepakt. Daarnaast is één persoon opgepakt in Italië en één in Oostenrijk.
Onder de arrestanten zouden enkele grote namen zijn. Het Duitse nieuwsmedium Bild meldt dat het onder andere gaat om Birgit Malsack-Winkemann, een voormalig lid van het Duitse parlement namens de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) en nu rechter in Berlijn, een paratrooper van het Duitse leger, een financieel adviseur, een arts en een prominent van adellijke afkomst.
Lees ook| Duitse rechts-extremisten drongen verder door in overheid dan gedacht
Tegen de Berlijnse rechter lopen al procedures om haar uit het ambt te zetten, vertelt de Duitsland-correspondent. 'Je wordt benoemd voor het leven als rechter. Door haar politieke link naar de AfD willen ze haar uit het ambt zetten, maar dat is tot nu toe niet gelukt.'
Naast deze personen zaten er ook meerdere (voormalig) militairen in het complot, daarbij ging het onder andere om militairen uit elite-eenheden. 'Sommigen waren niet meer actief of alleen nog als reserve-officier in dienst. Een van hen was nog altijd actief bij een elite-eenheid van het leger', legt Marseille uit.
Dit weten we over de leider

De gearresteerde adelijke is Heinrich XIII, Prins Reuss. Het is een 71-jarige man uit een vooraanstaande familie. Hij werd door de groepering gezien als potentieel leider van Duitsland, indien de staatsgreep lukte. Heinrich behoort tot de adellijke familie Reuss die in vroegere tijden delen van Oost-Duitsland in bezit had. De adellijke familie Reuss nam eerder al afstand van Heinrich XIII, die verward werd genoemd en zich liet leiden door complottheorieën.
De adellijke zou voor de staatsgreep hulp hebben gevraagd van Rusland. De Duitse justitie stelt dat Rusland als belangrijk centraal contact zou moeten dienen voor het opzetten van een nieuwe overheid, binnen het complot.