Internationaal7 dec '22 11:01

Russen massaal op vakantie in Venezuela door sancties

Auteur: Mark van Harreveld

Russische toeristen vinden massaal hun weg naar Isla de Margarita, een tropisch eiland voor de kust van Venezuela. Sinds twee maanden verzorgt het Russische Norwind Airlines directe vluchten tussen Moskou en Isla de Margarita. Inkomsten voor de Venezolanen, een uitkomst voor toeristen die vanwege de oorlog in Oekraïne te maken hebben met visum- en vluchtbeperkingen.

Volgens RFI is de toeristische infrastructuur geheel op de Russen heringericht: op de internationale luchthaven van Isla de Margarita worden Russen begroet met een welkomstborden in het cyrillisch, en zijn er compleet verzorgde eilandtours en vertaaldiensten beschikbaar.
Volgens RFI is de toeristische infrastructuur geheel op de Russen heringericht: op de internationale luchthaven van Isla de Margarita worden Russen begroet met een welkomstborden in het cyrillisch, en zijn er compleet verzorgde eilandtours en vertaaldiensten beschikbaar. (ANP / AFP / Yuri Cortez)

Jaren van politieke en economische onrust hebben de Venezolaanse toeristensector geen goed gedaan. Vandaar dat de regering van president Nicolás Maduro blij is met de nieuwe toeristenstroom vanuit Rusland. Weliswaar exporteert Venezuela olie, het land is nagenoeg bankroet als gevolg van Maduro's corrupte wanbeleid en kampt met een hyperinflatie en een munt die met de regelmaat van de klok in een vrije val belandt.

Lees ook | Kabinet voorstander EU-ban op toeristenvisa voor Russen

Economie

Maduro ziet het toerisme als een manier om de economie te reanimeren en heeft daarom een overeenkomst met Moskou gesloten om tegen 31 december zo'n 100.000 toeristen te ontvangen. De afgelopen twee maanden maakten al 3.000 vakantiegangers gebruik van de nieuwe rechtstreekse vlucht tussen Moskou en Isla de Margarita met de Russische Norwind Airlines.

Volgens het Franse medium RFI is de route sinds 2 oktober heropend na een onderbreking van 7 maanden. De route is verlegd omdat sommige luchtruimen onder het sanctieregime gesloten zijn voor Russische luchtvaartmaatschappijen. Isla de Margarita is 14 uur vliegen vanuit Moskou, een 12-daags pakket kost een Rus zo'n 3.500 euro.

Lees ook |Maduro wint verkiezingen Venezuela

Rode loper

Volgens RFI is de toeristische infrastructuur geheel op de Russen heringericht: op de internationale luchthaven van Isla de Margarita worden Russen begroet met een welkomstborden in het cyrillisch, en zijn er compleet verzorgde eilandtours en vertaaldiensten beschikbaar. Volgens de voorzitster van de Kamer van Toerisme van de deelstaat Nueva Esparta, waartoe Isla de Margarita en twee andere eilanden behoren, zorgen de Russen voor een economische boost.

De plaatselijke verkopers waarmee RFI sprak, zijn beduidend minder enthousiast. Volgens hen zijn de Russen koopjesjagers en willen ze voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen