Internationaal6 dec '22 08:33Aangepast op 21 dec '22 13:08

Duitsland wil westelijke Balkan bij Europa trekken

Auteur: Mark van Harreveld

Vandaag komen de EU en de westelijke Balkan-landen Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië, Servië en Kosovo bij elkaar in de Albanese hoofdstad Tirana om te praten over het perspectief op Europese toetreding. De top volgt op een eerdere top die in Berlijn werd houden dit jaar.

Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille draait de top om het 'managen van verwachtingen' omdat veel landen al zo lang in de wachtkamer zitten. Sommige landen zijn teleurgesteld omdat ze in hun optiek op oneigenlijke gronden in die wachtkamer blijven zitten. Duitsland heeft hen nu laten weten dat ze erbij horen, dat Europa hen nodig heeft als bondgenoten tegen Rusland en China, zegt Marseille.

Lees ook | Conflict tussen Servië en Kosovo dreigt uit de hand te lopen

Rusland en China

De Albanese president Bajram Begaj (l) ontvangt de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier op 1 december.
De Albanese president Bajram Begaj (l) ontvangt de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier op 1 december. (ANP / Associated Press / Franc Zhurda )

Het afgelopen decennium is de invloed van China en Rusland in de regio sterk toegenomen. Rusland is van oudsher goed bevriend met Servië, China heeft veel in de infrastructuur van de Balkan geïnvesteerd in het kader van de Nieuwe Zijderoute, de tienbaans handelsroute van China naar Europa. Die invloed wil de EU counteren, maar dan zal het over de brug moeten komen en de deelnemende landen perspectief op deelname moeten bieden.

Lees ook | Nationalisme en haatzaaien staan centraal in Bosnische verkiezingen

Illustratief voor hoe Duitsland in de wedstrijd staat. In het kader van eventuele EU-deelname moesten 500 Albanese rechters een corruptietest doen, 300 van hen weigerden dat. Duitsland wil daarin coulance betrachten. Dit indachtig het Duitse adagium 'Wandel durch Handel', iets dat volgens Marseille door de Duitsers wordt toegepast 'wanneer het hen uitkomt'.

Een belangrijk element in dit proces van wederzijdse toenadering wordt gevormd door de historische, politieke en culturele gevoeligheden tussen de staten en volken van de Balkan. Een goed voorbeeld is het gesteggel tussen Servië en Kosovo dat een Servische minderheid kent. Kosovo wilde Servische burgers van Kosovo die nog in auto's reden met een Servische kentekenplaat beboeten. Dat leidde bijna tot een breuk tussen beide buurlanden.

Lees ook | Kroatië wil snel toetreden tot Schengenzone; Verhoudingen Balkan veranderen

Een puur technocratische benadering volstaat hierin niet, zegt Marseille. En daarom bezocht de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier de regio vorige week. 'iemand met gezag die wil uitstralen dat het om het Europese gevoel gaat. Dat gesteggel om nummerborden lijkt voor ons triviaal, maar is voor hen heel belangrijk.'

En toch is het onder de streep natuurlijk gewoon een rekensom en wacht elk Balkanland gewoon op de gelden die vanuit Brussel die kant op stromen. En ziet elk Balkanland Duitsland als de wegbereider daarvoor.

Lees ook | Europees Parlement wil Roemenië en Bulgarije in Schengenzone

Lees ook | Conflict tussen Kosovo en Servië escaleert


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen