Internationaal13 dec '22 10:18

Washington wil met driedaagse top Afrikaans terrein terugwinnen

Auteur: Mark van Harreveld

Vandaag begint in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC de driedaagse US-African Leaders Summit, de leiderschapsconferentie waarvoor president Joe Biden bijna alle Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie heeft uitgenodigd. Zaken die de revue zullen passeren zijn handel, klimaat, voedselveiligheid en economie. De verborgen agenda is de tanende invloed van het Westen en de toenemende macht van China en Rusland op het continent.

De Namibische president Hage Geingob arriveert in de VS. Vandaag begint in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC de driedaagse US-African Leaders Summit, de leiderschapsconferentie waarvoor president Joe Biden bijna alle Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie heeft uitgenodigd.
De Namibische president Hage Geingob arriveert in de VS. Vandaag begint in de Amerikaanse hoofdstad Washington DC de driedaagse US-African Leaders Summit, de leiderschapsconferentie waarvoor president Joe Biden bijna alle Afrikaanse landen en de Afrikaanse Unie heeft uitgenodigd. (Foto: US State Department)

De VS en Europa zien al jaren hun invloed in Afrika afnemen ten gunste van China en Rusland. China investeert vele miljarden in Afrika, terwijl Rusland in toenemende mate betrokken is bij regionale conflicten zoals in Libië en in sommige Sahellanden. Ook is Rusland Afrika's grootste wapenleverancier.

Lees ook | Afrika keert Frankrijk de rug toe; Burkina Faso verbiedt Franse radiozender

Hidden agenda

Niet alleen stellen Europa en de VS daar vooralsnog weinig tegenover, Europa heeft een ronduit 'besmet' verleden als kolonisator waardoor de Afro-Europese betrekkingen altijd in het historische licht daarvan gekleurd zijn geweest. Washington slaat nu een andere koers in, niet in de laatste plaats omdat geopolitiek belangrijker dan ooit is. 'Een charme-offensief', noemt geopolitiek analist Alex Krijger de top. 'De hidden agenda is de toegenomen invloed van China en Rusland. Die wil de VS indammen.'

Luister ook | Rusland rukt op in Afrika

Volgens Krijger is het cruciaal dat er met respect over en weer wordt gesproken. 'Gelijkwaardigheid is belangrijk, net als het denken in kansen. Europa kijkt naar Afrika als een continent van problemen, daar willen ze vanaf; kijk naar de mogelijkheden.' Volgens Krijger zullen de Afrikaanse leiders ook kijken naar zaken als vermindering van de schuldenlast. Niet verwonderlijk, het kleine beetje economische groei dat er was is teniet gedaan door recente ontwikkelingen als de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne.

Lees ook | Russische olievlek in Sahel wordt groter

Geen speelbal

Dat laatste is weliswaar geen expliciet agendapunt, maar zal ongetwijfeld prominent over de tong gaan: Oekraïne, Afrikaanse steun voor het Westerse standpunt en de graandeal. Krijger: 'Ik denk dat Biden hoopt op meer steun vanuit Afrika voor zijn positie. De meeste Afrikaanse landen hebben de invasie in Oekraïne weliswaar veroordeeld, maar ze steunen niet de Westerse sancties, ze willen niet in een van de grote kampen gezogen worden'.

Lees ook | Macron: over zes maanden Franse militaire strategie voor Afrika

Afrikaanse Unie in G20

En dat is logisch gezien de economische en militaire dwarsverbanden die de verschillende landen met de verschillende kampen hebben. Dat nu echter de grootste economie ter wereld warme betrekkingen met Afrika nastreeft, is een kans voor het continent. Eerder sprak Joe Biden zich uit voor deelname van de Afrikaanse Unie aan de G20, waarschijnlijk roept hij op deze driedaagse op tot deelname. De Afrikaanse Unie bestaat uit 55 staten met een gezamenlijk bruto binnenlands product van meer dan 2 biljoen dollar. De unie zou daarmee in de top 10 staan van grootste economieën ter wereld. Zuid-Afrika is momenteel echter het enige G20-lid van het continent.

Lees ook | Biden wil Afrikaanse Unie lid maken van G20


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen