Internationaal14 dec '22 14:10Aangepast op 21 dec '22 13:40

Republikeinen willen geen Trump, maar Trumpisme

Auteur: Mark van Harreveld

Een meerderheid van de Republikeinen verkiest Ron DeSantis boven Donald Trump als kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2024. Dat blijkt althans uit een peiling van USA Today en Suffolk University. De gouverneur van Florida verslaat de oud-president volgens de peiling met maar liefst 23 punten. Andere peilingen geven echter juist Trump een voorsprong op DeSantis.

Gouverneur Ron DeSantis. DeSantis staat bekend als rabiaat anti-woke, na zijn herverkiezingsoverwinning gaf hij een speech waarin hij aankondigde dat Florida de staat is 'waar woke gaat sterven'.
Gouverneur Ron DeSantis. DeSantis staat bekend als rabiaat anti-woke, na zijn herverkiezingsoverwinning gaf hij een speech waarin hij aankondigde dat Florida de staat is 'waar woke gaat sterven'. (ANP / SIPA USA)

Volgens directeur David Paleologos van het Suffolk University Political Research Center willen Republikeinen en conservatieve onafhankelijken 'steeds meer Trumpisme zonder Trump'. Die trend lijkt zich te weerspiegelen in de stormachtige opkomst van Ron DeSantis. Als voormalige Amerikaanse militaire advocaat en rechts congreslid heeft de gouverneur van Florida een uitgesproken Trumpistisch beleid gevoerd in de zuidelijke staat, en dat met name op het gebied van immigratie en onderwijs.

Anti-Woke

DeSantis staat bekend als rabiaat anti-woke. Na zijn herverkiezingsoverwinning gaf hij een speech waarin hij aankondigde dat Florida de staat is 'waar woke gaat sterven'. Weliswaar stelde Trump zich kort na de tussentijdse verkiezingen voor de derde keer op rij beschikbaar als kandidaat voor de Republikeinse nominatie, sindsdien lijkt hij het momentum wat kwijt te zijn. Niet in de laatste plaats doordat 'zijn' kandidaten bij de midterms verloren, iets dat gezien wordt als een signaal dat de kiezer eigenlijk klaar is met Trump.

Lees ook | Musk zal DeSantis steunen als hij gooi doet naar presidentschap

Rechtszaken all over

Een andere reden waarom Trump als steeds minder salonfähig wordt gezien: zijn juridische perikelen die hem mogelijk fataal gaan worden. Niet alleen onderzoekt Justitie zijn mogelijke betrokkenheid bij het ondermijnen van de verkiezingen, ook doet het OM onderzoek naar de geheime dossiers die hij vanuit het Witte Huis meenam naar zijn villa in Florida. Ten slotte lopen er verschillende strafzaken tegen zijn zakelijke imperium. Wat zijn zaak ten slotte ook niet veel goed zal doen is dat Trump eind november dineerde met een holocaustontkenner en de antisemitische rapper Kanye West.

Lees ook | DeSantis: Florida wordt Woke's Waterloo

Exit Trump?

Volgens het dagblad USA Today blijkt uit zijn peiling dat onder Republikeinse en Republikeins georiënteerde kiezers het enthousiasme voor een nieuwe verkiezing van Trump afneemt. 'In juli wilde 60 procent van de Republikeinen dat Trump zich opnieuw kandidaat zou stellen. In oktober was dat aantal gedaald tot 56 procent. Nu is het gedaald tot 47 procent, een bijna gelijke verdeling met de 45 procent die niet wil dat hij zich voor een derde keer kandidaat stelt.'

Lees ook | 'Trump heeft een oorlogskas en maakt zeker kans'

Volgens dezelfde peiling staat Joe Biden, de president, met 47 procent tegen 40 procent voor in een fictieve rematch met Trump. Overigens heeft Biden, net als oud-vicepresident Mike Pence, gezegd dat hij tijdens de kerstvakantie zal beslissen of hij zich opnieuw verkiesbaar stelt. In dat geval zou hij het volgens de peilingen met 43 procent van de stemmen afleggen tegen de 47 van DeSantis.

Lees ook | Trump kondigt mogelijk presidentscampagne aan: 'Hij kan niet meer terug'

Lees ook | Belastingaangiften Trump worden openbaar gemaakt


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen