Naar verwachting zal jaarlijks 7,5 miljard kubieke meter gas de LNG-terminal in Wilhelmshaven bereiken. De vraag in Duitsland wordt echter geschat op een jaarlijkse 100 miljard kubieke meter gas, een grot deel daarvan komt voor rekening van de Duitse industrie.
Lees ook | Elf Russische oligarchen kunnen zonder sancties geld verdienen in de EU
Strategische autonomie
Volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille is dit schip een eerste Duitse stap richting autonomie op het gebied van energie. Want de Duitsers kunnen nu overal ter wereld LNG-deals sluiten en dit in eigen land binnenhalen. Dat is nuiet per se goed nieuws voor Nederland dat met Rotterdam en Eemshaven een grote rol speelt in de import van LNG.
Duitsland bouwt momenteel 11 LNG-terminals, 8 daarvan van deze terminals zijn gehuurde speciale schepen. Naast Wilhelmshaven worden ze gestationeerd in Stade, Lubmin (Mecklenburg-Vorpommern) en Brunsbüttel (Sleeswijk-Holstein). Het Nederlandse Gasunie is betrokken bij de terminal in Brunsbüttel dat ook nog voor het eind van dit jaar in gebruik moet worden genomen.
Lees ook | 'We kunnen niet voorkomen dat de prijs weer gaat stijgen'
Cruciaal
Volgens Marseille moet vlak voor kerst het eerste gas op het schip van vloeibaar omgezet worden naar gas. Het gas dat jaarlijks omgezet wordt is echter niet voldoende om de Duitse honger naar gas te stillen - het komt overeen met ruwweg 5 procent van wat het nodig heeft. De Duitsers maken er een feestelijke opening van, inclusief de ingebruikname van de terminal door bondskanselier Olaf Scholz en minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock.
'De Duitse regering doet er alles aan om de afhankelijkheid van het Russische te verminderen. Er is veel in de opslag en dat leek genoeg, maar toen het koud werd, verbruikten de Duitsers op één dag één procent van de gasopslagen. De volgende winter wordt daarom cruciaal.'
Lees ook | Duitse minister wil waterstof uit Namibië halen
Milieuschade
Een groot nadeel van de nieuwe terminal in Wilhemshaven is dat de buizen waardoor het gas stroomt schoongehouden worden met chloor, dat vervolgens direct de Noordzee en de Waddenzee in wordt gepompt. Naar verluidt gaat het om ongeveer 35 ton chloor per jaar, milieuorganisaties als BUND en NABU hebben aangekondigd dat zij de vergunningen, die sinds maandag openbaar zijn, grondig zullen onderzoeken en zich het recht voorbehouden juridische stappen te ondernemen.
Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog
