
President Poetin bezoekt vandaag zijn ambtsgenoot Loekasjenko van buurland en vazalstaat Belarus. In dat land houden volgens het Russische staatspersbureau Interfax zo'n 9000 Russische militairen een oefening. Belarussische oppositieleden bezien het bezoek van Poetin met argusogen, volgens hen zal Loekasjenko zijn land verder uitleveren aan Rusland.
Evenwichtsbalk
'Loekaskjenko is op de evenwichtsbalk bezig', zegt oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif. 'Aan de ene kant kan hij niet te veel toegeven aan Poetin omdat hij dan veel weerstand onder zijn eigen bevolking oproept, anderzijds is hij volledig afhankelijk van Poetin.' Ondanks dat Rusland militaire oefeningen houdt in Belarus denkt De Kruif niet dat er enige militaire dreiging vanuit gaat; 'Het leger van Wit-Rusland stelt niet zo veel voor, en er zijn te weinig Russische militairen om een echte dreiging te vormen, maar je weet het maar ooit'.
Lees ook | Loekasjenko en Poetin praten over nog nauwere samenwerking
Donbas
Volgens de luitenant-generaal buiten dienst moeten de oefeningen in Belarus vooral de aandacht afleiden van de Donbas, waar volgens De Kruif toch het zwaartepunt van de Russische aanval blijft liggen. 'Ik denk niet dat Oekraine hier echt wakker van ligt.' Evenmin denkt De Kruif dat er een aanval vanuit Belarus zal plaatsvinden; niet alleen heeft Poetin publiekelijk aangekondigd dat het zwaartepunt op de Donbas ligt, hij weet dat hij, als hij meerdere fronten opent, het qua logistiek en middelen heel moeilijk gaat krijgen.
Russische oorlogseconomie
Volgens de Russische staatstelevisie komt Poetin komende week met een belangrijke aankondiging tijdens een bijeenkomst van het ministerie van Defensie. Volgens De Kruif gaat hij mogelijk de omschakeling naar een oorlogseconomie aankondigen. 'Eigenlijk zegt hij daarmee tegen het volk dat ze de komende jaren een zware tijd tegemoet gaan, dat luxegoederen minder te krijgen zijn, en dat de industrie vooral focust op het bouwen van granaten, pantservoertuigen, kleding en uitrusting.'
Vrede
Intussen roept de Oekraïense president Zelenski op tot een wereldwijde vredestop. 'De oorlog in Oekraïne begint meer een propaganda-oorlog te worden dan een oorlog op de grond', zegt De Kruif daarover. 'Poetin wil blijven vechten en deze oorlog over tijd winnen, dus kan Zelenski zich profileren als de vredesman en vragen om een vredestop. Het is weer een voorbeeld van de informatiecampagne die we nu zien, zowel naar de wereld als naar Oekraïne toe. Maar je ziet dat Poetin ook bezig is zijn bevolking van de juistheid van de oorlog te overtuigen, door artiesten naar het front te sturen, door zijn minister van Defensie naar het front te sturen.'